2018-05-29
黎到銅鑼灣既道鮨食廚師發辦🍣大家可以參考下午餐menu~內在環境都幾有日本風格,可惜bar枱已經坐滿人,睇住廚師係你面前整係一大享受!首先黎既道係三道前菜~《松前漬》係用蘿蔔絲同昆布醃製而成既,加上甜甜鹹鹹的醬汁,甘甜又爽口《高野豆腐》硬豆腐,豆味香濃👍《日本蕃茄加蛋黃醬》蕃茄清甜蛋汁,加上蛋黃醬令整體更甜跟係就係前菜喇《水八爪魚》🐙本身已有小小咸,有啲海水味好新鮮既感覺,有咬口,質感好好!《帶子》超級新鮮,加上有淡淡檸檬香,好開胃《珍鯛》一啲都唔腥,魚味比較重,口感同帶子有啲似《牡丹蝦》牡丹蝦蝦肉入面包住蝦膏,所以蝦膏味極濃,而蝦頭佢就係炸左,都幾好食!壽司🍣全部都預先做好左調味,可以唔洗點豉油嫁《伊左目》口感較軟身,魚香亦較濃《金目鯛》比較有咬口,偏爽身《燒左口魚邊》呢個超好食!因為佢係燒過既關係,迫左超蛋魚油出黎,入口即溶《穴子》即係海鰻,肉質較軟腍,鮮味較重《車海老》上面加左蝦粉,質地彈牙主食《赤雞頸肉》豬頸肉道聽得多,雞頸肉都係第一次食,佢有比柚子胡椒你點,不過建議第一舊就咁食先~《生蠔配酸汁啫喱》今次係我第二次食生蠔配酸汁啫喱喇!食過酸汁啫喱之後覺得自己以前係白白浪費左啲生
大家可以參考下午餐menu~
首先黎既道係三道前菜~
《高野豆腐》硬豆腐,豆味香濃👍
《日本蕃茄加蛋黃醬》蕃茄清甜蛋汁,加上蛋黃醬令整體更甜
跟係就係前菜喇
《帶子》超級新鮮,加上有淡淡檸檬香,好開胃
《珍鯛》一啲都唔腥,魚味比較重,口感同帶子有啲似
壽司🍣全部都預先做好左調味,可以唔洗點豉油嫁
《伊左目》口感較軟身,魚香亦較濃
《金目鯛》比較有咬口,偏爽身
《穴子》即係海鰻,肉質較軟腍,鮮味較重
《車海老》上面加左蝦粉,質地彈牙
主食《赤雞頸肉》
《生蠔配酸汁啫喱》
今次係我第二次食生蠔配酸汁啫喱喇!食過酸汁啫喱之後覺得自己以前係白白浪費左啲生蠔!
啲酸汁啫喱完美帶出蠔既鮮味👅👅
壽司🍣
《平目昆布》淡淡昆布味,平目比較爽彈有咬口
《松葉蟹棒》蟹棒清甜有鮮味🦀
《海膽昆布》從來未試過海膽加昆布,昆布微酸為海膽帶來一種新味道
《赤貝群邊青瓜卷》成個卷都十分爽脆,唔單只青瓜係脆,連赤貝群邊都係有啲肉食緊軟骨既口感
《蔥吞拿魚腩手卷》
蔥味極濃,吞拿魚蓉夠香
《木魚清湯》
真係好清,只有淡淡既木魚咸香
最後既甜品就係《木瓜蜜瓜》
佢係外表似木瓜食落似蜜瓜嘅一種水果,佢既質感比蜜瓜再爽小小,但就比蜜瓜清小小多汁啲🍈
食左咁多道菜真係好滿足!
每人盛惠1350再加一!