2018-03-16 493 瀏覽
地點超方便,位於渣甸中心六樓既道鮨,由於開業不久,冇乜食評參考,有點神秘感,好想試下。食完之後覺得無論由環境、食材都非常上乘,出乎意料的好!而且價錢比其他 Omakase 更相宜,800元一位,能吃到如此高水準制作,相信不久將會成為銅鑼灣 Omakase 既人氣之選。前菜係傳統既日式小菜,南瓜海帶絲。 presentation 靚得黎好健康!接住就係第一道頭盤,刺身!真鯛、帶子、八爪魚、牡丹蝦,每款都非常新鮮而精緻,牡丹蝦內,包住香濃無比既蝦膏,雙重滋味。而我對真鯛愛不釋手,新鮮而魚肉爽滑,細細嚼嚼,魚鮮味慢慢滲出,真係唔捨得嚥下。月昆布蒸的鮑魚,師傅細緻地切開三件乙第一件我以原味細嚼,淡淡的昆布帶來清新感。第二件我沾上附上既肝醬,味濃既肝醬襯托鮑魚既口感,各有千秋。最後果件鮑魚,我放喺壽司飯上同吃。兩者好夾,而果片帶薄荷清香既葉子,搶了不少鏡。接住壽司五件,睇到呢五款壽司已心花怒放!平目魚、深海池魚、魷魚、醬油漬左口魚、長島蟹膏蟹肉。師傅細心地安排五款白魚、紅肉魚、白肉魚、魷魚同蟹肉俱備,實在太完美的安排!長島蟹膏蟹肉壽司,太滋味了!燒新鮮鰻魚的皮的。皮脆肉嫩!最後的壽司更令人的情緒

前菜係傳統既日式小菜,南瓜海帶絲。

presentation 靚得黎好健康!

接住就係第一道頭盤,刺身

月昆布蒸的鮑魚,師傅細緻地切開三件乙

第一件我以原味細嚼,淡淡的昆布帶來清新感。

接住壽司五件,睇到呢五款壽司已心花怒放!

平目魚、深海池魚、魷魚、醬油漬左口魚、長島蟹膏蟹肉。

長島蟹膏蟹肉壽司,太滋味了!

燒新鮮鰻魚的皮的。皮脆肉嫩!

最後的壽司更令人的情緒高漲!

海膽、燒穴子、魚子、小柱貝、拖羅,特選的季節壽司,鮮而美味!

原條穴子的滋味,真是無上享受!

最後可選擇魚湯或烏冬。

對道鮨任何食材都充滿期待既我,選擇左烏冬,唔洗估,都可以想像到佢地既烏冬一定係又彈牙,又好味。

不出所料,野菜烏冬果然彈性十足,清淡得黎湯底已好夠味,捧着滿足嘅肚皮,返嚟即刻寫低今晚嘅食評,

今晚既 道鮨Omakase, 係我今年最感動既一次 Like. 誠意同大家分享。