話說我有個朋友好鍾意Pirata Group旗下嘅餐廳,咁啱我又話好想食🇪🇸西班牙菜,所以佢就二話不說咁book咗The Optimist。一入到餐廳已經感受到個份濃濃嘅歡快感🥳,因為有唔少客人係會專程book呢間餐廳慶祝生日,當晚大大話話都聽咗職員唱咗不下5次嘅生日歌。講返嘢食先,食西班牙菜梗係要嗌tapas㗎啦。Pulpo a la Gallega 慢煮八爪魚🐙超鮮嫩,再加小小辣味道很出色。Wagyu Beef Cheek肉質鬆軟再配南瓜蓉都很不錯。至於main就嗌咗招牌菜Juicy Lobster Rice招牌龍蝦飯係經典嘅西班牙燴飯,成隻龍蝦🦞放上去,啲飯浸泡著龍蝦湯汁十分入味,但就有少少略為咸咗啲。mpossible Zucchini 姐係翠肉瓜釀蕃茄肉醬,味道就係字面睇到嘅味道😅。另外仲叫咗Secreto Iberico Pork炭燒豬頸肉🐷只要夠香脆,真係永遠都係無得輸嘅。甜品叫咗份Signature Churro Bao,包面淋咗海鹽焦糖sauce,入面包住一條churro同埋雲尼拿雪糕,口感豐富外脆內軟😋。整體嚟講啲食物質素中上,未到十分驚喜,價錢小貴。但如果一班朋友

Pulpo a la Gallega

Wagyu Beef Cheek

Juicy Lobster Rice

Impossible Zucchini

Secreto Iberico Pork

Signature Churro Bao

整體嚟講啲食物質素中上,未到十分驚喜,價錢小貴。但如果一班朋友慶祝生日的話,就十分推薦嚟呢個餐廳👍🏻。
Pulpo a la Gallega
Wagyu Beef Cheek