2023-03-18 120 瀏覽
正日話有嘢做要reschedule ,book到延後10天。我自己都想試好耐😂唔使$500 Omakase ,仲以為係lunch點知原來係夜晚都一樣價錢,響香港真係好難搵,仲要位處銅鑼灣滿心期待 😚其實未去之前我都有諗過不如我食平一格嗰個餐,主角就食最貴嗰個餐,但係一開口同侍應講佢已經好純熟咁話其實爭$100裏面有好多樣嘢都冇㗎喎⋯⋯ 就係因為呢句說話,結果叫咗兩個一樣嘅最貴set 😅好彩咋,原來同一時段嘅10幾位仁兄全部都叫呢一個set,如果淨係我一個人食平set, 咁咪好尷尬🤪?眼見十零個位-轉 夜晚時段分6:00同8:00。我哋book左8:00 去到已經差唔多坐低哂,等齊大家落晒order ( 全部人都同一個set 佢就最簡單易處理)其實介紹食物,我諗其他食評都已經介紹得好詳盡,所以我喺呢度選擇發表下自己嘅個人食後感。1/成個氛圍其實同想像食正中Omakase有啲唔同,本身係一件頗為高檔嘅事,可能而家大環境全部都講,已經慢慢降低左對佢嘅要求同價錢。變得大眾化咗好多,所以成個感覺就好似一班人夠鐘坐低食飯 ,一個廚師要同時為十幾個人準備每一道菜,好似超級忙碌咁,又要整又要上菜又要介

眼見十零個位-轉 夜晚時段分6:00同8:00。

1/成個氛圍其實同想像食正中Omakase有啲唔同,本身係一件頗為高檔嘅事,可能而家大環境全部都講,已經慢慢降低左對佢嘅要求同價錢。變得大眾化咗好多,所以成個感覺就好似一班人夠鐘坐低食飯 ,一個廚師要同時為十幾個人準備每一道菜,好似超級忙碌咁,又要整又要上菜又要介紹,仲要等我哋拍片(唔明點解唔可以多一個幫手㗎呢?)
2/ 同埋環境有啲嘈吵,都係嗰句本身廚師發辦應該係一啲比較中高檔嘅嘢,唔應該似喺普通餐廳食飯

3/ book嘅時候我Remark左話朋友生日都諗緊佢會有啲咩surprise比到我呢?原來同場有人都係,點知個侍應搞亂晒俾咗個surprise另外一台人🫣😮‍💨雖然都只係喺個甜品上面寫咗幾隻字,仲要冇名嘅😪

4/飄雪鵝肝吞拿魚係最有驚喜嘅,原來係將鵝肝雪硬左,再將佢好似泡白松露咁樣刨啲碎落件吞拿魚壽司上面,好似飄雪咁樣。口感好特別,其實啲飄雪落到件吞拿魚壽司上面已經開始溶化,入口當然唔使講啦,所以廚師提議我哋要馬上食咗佢,仲提議我哋拍片添
其實最尾件甜品都係同出一轍,杏仁豆腐上面加啲飄雪,又咸又甜咁樣,我就麻麻哋

我都明$500嘅廚師發辦仲想要求啲乜嘢啊?食物質素其實真係幾好嘅,不過如果喺日本食嘅話應該真係會專注埋喺啲氛圍同埋個廚師嘅專業程度,而唔係提議你拍片囉。

不過冇辦法啦,香港嘅文化就係咁

飄雪吞拿魚壽司
飄雪吞拿魚壽司