生日飯自己揀餐廳自己訂枱自己點餐是正常事。尼間隱世私房菜要預早三日訂枱,訂完枱仲要即刻點埋餐。之後先知完來所有食材都係法國訂返尼,所以先要預先點餐以預訂食材。餐廳位於尖沙咀,有室內及室外既座位,但每天最多接待12位客人,食生日飯當日只有我地一枱客,可以成個場慢慢影相。坐底左好快就上左頭盤,我留左remark 如果有磨菇湯就會飲湯,否則只係要一份頭盤,結果真係有磨菇湯。店主sasa 仲問我地要一碗定兩碗,係我同我老公都好鐘意飲既磨菇湯咁梗係要兩碗啦。磨菇湯尼講佢係比較厚身,厚到好以乳酪咁我真係第一次飲,係真材實料但我個人比較鐘意有少少磨菇粒可以咬下。另一份頭盤係半打 escargot,佢d 螺真係好大粒,而且粒粒都充滿左青醬好好味,用尼個青醬點面包都好滋味。食緊頭盤時已經聞到佢地煎緊主菜既魚,原來係銀鱈魚,塊皮煎到好香脆,食落口啖啖都係魚油好塊正。而配菜方面用左brussel sprout,我明明記得我响外國食過尼個菜係有陣奇怪既草腥味,但尼度煮到佢好有鮮味,到底係品種唔同定係煮法唔同呢?除此之外仲有一塊樹葉威化餅,造形就係一塊樹葉,但食落係就真係餅乾尼既。另一份主菜揀左素食精選,類似紅
生日飯自己揀餐廳自己訂枱自己點餐是正常事。

mushroom soup

escargots half dozen

fish of the day

另一份主菜揀左素食精選,類似紅菜頭牛油果他他及乳酪,配上大量食用花,感覺特別新鮮。紅菜頭尼講尼我又係唔鐘意食既,响澳洲買漢堡包就成日都會用紅菜頭當係酸瓜咁夾入去,我一定會走左佢。之後發現佢好有益就試過榨汁飲,仲要溝大量蜜糖我先飲得落,最好味係榨左汁撈雲尼拿雪糕。但尼個紅菜頭,我真心唔知佢係點樣調味,好好味,好味到我唔洗溝牛油果我都食得落。乳酪就較為普通但都有有一塊樹葉威化餅。

vegetarian choice

甜品方面叫左個萍果撻,即刻焗好真係好熱咁就炳到個咀。賣相唔算好吸引,只有薄荷葉及龍珠果點綴,但口味係100分。甜品尼講實有少少甜,但配上萍果既酸味咁就可以平衡返。

apple tarte tatin

每一碟食物睇落份量都好少,但食哂原來都好飽肚。食飽可以慢慢影下相,戶外方面一邊個外國風一邊係舒適既梳化椅,室內的話兩條樓梯一樣咁吸引,絕對適合打卡。

另外,餐廳仲有賣茶葉及曲奇,茶葉主要係供應比酒店,曲奇都係訂貨較多。咁啱今日曲奇有現貨就買左一盒,係抺莉花檸檬漬味,啲檸檬漬又係法國入口好香甜好好味,但價錢較高。店主話佢尼緊諗住推出tea set,真係好令人期待呀。

2022-01-27
mushroom soup