3天前 0 瀏覽
黎到一家中菜館主要係想食招牌避風塘炒辣蟹,原來呢間係灣仔元祖老店!當然要叫埋其他中菜小菜啦! 我地都叫左好多好食的!叫左豪華餐食! 哈哈2人豪華套餐$2088九就有招牌避風塘炒辣蟹 椒鹽大瀨尿蝦 油鹽水浸蜆 招牌醉鮑魚 脆皮BB乳鴿 避風塘牛河招牌避風塘炒辣蟹蟹好大隻 ,都有很多蒜蓉和辣椒,咬下去嚐到濃鬱的香氣和微辣味,蟹厚肉又鮮甜,口感嫩滑! 熱辣鹹香,鹹淡剛好。炸蒜乾身酥脆,香辣不回苦。蟹肉鮮甜,細膩嫩滑。裹埋炸蒜就仲香!椒鹽大瀨尿蝦呢個頭真是超大,還能吃到帶膏的,金燦燦的膏體,真是鮮香無比。肉質都夠爽脆、彈牙,鮮甜無比,椒鹽的鹹香剛剛好,真是好吃到舔手指。油鹽水浸蜆蜆肉質很肥,睇得出用鹽水浸泡,真係一d沙都冇了!一道美味又簡單的蜆都好好食!招牌醉鮑魚好大隻好彈牙! 好有嚼頭 要分好幾啖先嚼完! 入口柔韌有彈性,非常彈牙爽口,軟糯爽脆,吃起身滿滿的膠質感!脆皮BB乳鴿多汁又嫩滑的乳鴿肉, 咬下去滿口都是油脂香氣! 而且秋季養生吃乳鴿最適宜!避風塘牛河呢個色澤同埋香氣,瞬間就能勾起我嘅食慾。河粉根根分明,不沾連,散發著淡淡的米香。牛肉片大片又嫩滑,一試就知好有鑊氣。呢個二人豪華套餐

招牌避風塘炒辣蟹

椒鹽大瀨尿蝦

油鹽水浸蜆

招牌醉鮑魚

脆皮BB乳鴿

避風塘牛河

呢個二人豪華套餐真係同個名一樣! 夠曬豪華,可以話係超級滿足!