2011-10-29
下午茶時間同男友方先生黎到荷里活廣場,想搵間餐廳歇歇腳、醫醫肚的;結果黎到呢間,店員把我們安排到最裡面的半圓形梳發位,位子都幾大幾闊的,係座落會舒服到等食物期間都會令人想洽一洽^^"望住個下午茶麵食ge餐牌,仲以為淨係個"正宗重慶麻辣湯底"先要加$3,我叫左個"枝竹鮮冬菇酸菜粉"想轉"酸辣湯",唔知係店員會錯我意,以為我要的係重慶嗰隻,話要加$3,雖然方生話整加啦,但最後我都係決定唔加了;而方生就要左個"咖哩牛筋腩麵"等左5-10分鐘到,野食到啦~~咖哩牛筋腩麵:牛筋腩好多肥油位呀!!呢點要扣分了>.< 而且咖哩都好淡,可以話係食唔到的... ...但要讚讚的係個麵,名叫"髮絲麵",麵係粗幼不一的,十分的爽口;若有機會再去食,一定要指定要呢隻麵!!枝竹鮮冬菇酸菜粉:幸好最後冇要到酸辣湯,如果唔係?清清淡淡的"本性"就會被破壞了... ...所配的係米線,唔會話唔好食的,都係一般食開的大路野,好清的湯,酸菜不多所以不會突出其味道,反而枝竹同冬菇就好好食,枝竹係實身會食到濃濃的豆香;但此粉唔適合"食肉獸"的朋友們,因成碗粉係一丁點的肉碎都唔會有的~~ 但個枝竹真係值得試一試
望住個下午茶麵食ge餐牌,仲以為淨係個"正宗重慶麻辣湯底"先要加$3,我叫左個"枝竹鮮冬菇酸菜粉"想轉"酸辣湯",唔知係店員會錯我意,以為我要的係重慶嗰隻,話要加$3,雖然方生話整加啦,但最後我都係決定唔加了;而方生就要左個"咖哩牛筋腩麵" 等左5-10分鐘到,野食到啦~~
咖哩牛筋腩麵:牛筋腩好多肥油位呀!!呢點要扣分了>.< 而且咖哩都好淡,可以話係食唔到的... ...但要讚讚的係個麵,名叫"髮絲麵",麵係粗幼不一的,十分的爽口;若有機會再去食,一定要指定要呢隻麵!! 枝竹鮮冬菇酸菜粉:幸好最後冇要到酸辣湯,如果唔係?清清淡淡的"本性"就會被破壞了... ...所配的係米線,唔會話唔好食的,都係一般食開的大路野,好清的湯,酸菜不多所以不會突出其味道,反而枝竹同冬菇就好好食,枝竹係實身會食到濃濃的豆香;但此粉唔適合"食肉獸"的朋友們,因成碗粉係一丁點的肉碎都唔會有的~~ 但個枝竹真係值得試一試呀! 另一提:下午茶時間店內有d清靜,再加上梳發位好好座ge關係,真係有d令人唔多想離開^^"