咁啱同同事食晏,呢間店就响附近,就佢啦!回家做左陣 research,原來係過江龍店,仲要响日本某某平台 3.66 評分。不過咁,評分一回事,係咪好野,食過就知。特製燒飛魚🐟沾麵🍜香味 (3/5) - 還好,正常水平。麵條 (4/5) - 中細麵同中太麵之間啦,唔粗唔幼,方形直麵,呢類麵配沾麵都好常見。小麥香幾夠,夠滑溜。沾湯 (3/5) - 報稱係用豬骨,雞骨,同燒飛魚一齊煲個湯。同一般煮干,魚介口味嘅湯頭一樣,只要有魚存在,魚嘅味道係會搶左豬骨同雞骨。不過佢打正旗號叫燒飛魚🐟沾麵🍜,魚味做主角好合情合理。只可惜,濃度同鹹度作為沾湯來講係不足,質地太薄,個麵盡左力都掛唔起d湯,要邊食麵邊潷啖湯一齊食先夠味。因為個湯本身個味係好的,所以3分我認為合理。配料 (3.5/5) - 因為點左特製,所以叉燒有兩款,第一款叉燒係類似ham咁口味,夠鹹香,又夠嫩滑!另一款叉燒就正常水平,估計係里脊肉,肉質較扎實。蛋就彈一彈佢,冇乜蛋香,似白烚,冇加味醃過。其他蔥,荀,海苔都係正正常常。整體 - 可以一試。如果你係淡麗口味愛好者的話,你可能會喜歡。
特製燒飛魚🐟沾麵🍜
特製燒飛魚🐟沾麵🍜

香味 (3/5) - 還好,正常水平。

題外話/補充資料: 雖然我口味都係偏清淡,但係我認為叫得沾麵,個沾湯點都要夠濃郁夠鹹香。我想像到只要佢個沾湯加強個濃度同鹹度,成件事就會唔同左,少少可惜。
2024-09-05