2018-07-21 450 瀏覽
今晚拉隊去左深水埗食晚飯,食完之後有人話一定要去食埋甜品先返屋企😏,於是就嚟左綠林。嚟呢間老字號嘅甜品店應該食咩好,冇人答到我,事關打開個餐牌太多選擇,令人眼花撩亂,如果你有選擇困難症嘅話都幾麻煩🤭。最後我們大人就決定食番傳統糖水,比較穩陣,馬來亞咋喳,木瓜燉雪耳同薏米腐竹糖水,扮細佬嗰位就點左oreo燉鮮奶加杯美祿脆脆沙冰,跟住再要左份糖不甩強迫大家share😅🤷‍♀️。六款甜品裡面我地一致認為糖不甩最好味,夠煙韌,甜度適中;另外木瓜雪耳都好味,可能因為佢最難出事啦,燉鮮奶有人話硬左啲唔夠滑溜,其他就普普通通冇乜特別。不過晚飯時食左好多炸野,所以食番碗糖水潤下喉都唔錯嘅。

2018-07-20
其他