2012-05-03
香港既拉麵大戰認真精彩,無論前幾個月既四大拉麵食: 一風堂、豚王、魂同埋麵屋武藏,鬥過你死我活。到近期後起之秀周月、隱家拉麵工埸、舞心拉麵等等…咁多美食,正!!試都有排試呀~~~作為自己第一篇食評,好,我決定就以最好食o個間寫起!!哈哈~~先講講四大拉麵,可以咁pair up一下先,豚王vs魂,一風堂vs麵屋武藏。前者鋪頭較日式細細間,拉面都係由大師傅炮製,未食都已經加分。後者則比較有規模,坐位舒適,侍應都係well-trained,但拉麵就似工場式制造,冇乜heart 。”食景”定”食o野”就自己選擇,各有各好啦,如果一個人去食既話,個人就鐘意食”o野”多D!!其實原先想去慕名以久既魂,當日一放工就趕去,6:30pm前就去到。見到條人龍都唔係咁長諗住好快啦,點知未排隊佢話已經截左龍。唔係下嘛,咁早截龍,唔怪得條龍唔長啦。好彩我都有兩手準備,即刻再趕去附近既豚王。7點前到,排左半個鐘左右就有得食喇~~~豚王既拉麵以幼麵為主打(本人唔太like幼麵),因為麵太幼,浸o係滾熱辣既湯裏面好易變得好淋唔彈牙(所以強烈建議軟硬度要點”硬”); 豚肉方面,豚肉味比較特出,而且份量都相對地多,可
但以上少少的瑕疵一D都唔重要,拉麵的靈魂始終都係湯底,奶白色的豬骨湯味度濃郁而且唔肥膩,飲左第一啖之後差唔多停唔到口,真係第一次食野會有令人感動既感覺,可能再加上當日天氣極為寒冷,一啖熱湯變得更加渦心!!
但豚王係眾多拉麵店中最出色既一間(個人口味而言),湯底固然之係主要因數,其次就係佢隻溏心蛋。溏心蛋除左夠流心之外,最特別係有用醬油調味,除左軟滑的流心額外更加添一份清甜,比其他拉麵店又勝一籌。
再者,話佢係配料最強亦唔太過,佢d秘制芽菜、雪菜仲加埋有生蒜可以自己壓碎放入碗裡面,夠晒惹味。食到中段仲可以落些芝麻增加湯底既香味,食到底都唔覺得滯。
遲d一定要試下個海老王和元氣王先
單以味度o黎計,豚王既豬骨湯係最濃郁可為四大拉面之首,anyway, I’m loving it!!
總評:
環境濟迫
拉麵、豚肉-普通
豬骨湯- 一流/無得彈
溏心蛋-最特色,有醬油調味,清甜
配料最強!!