2018-09-13
Green monday約朋友食齋,首次試呢間位於海防道嘅喬妃齋。原來係已故藝員蘇杏旋開的餐館,蘇女士身故多年,年輕一輩未必知道係邊個,印象中係大台電視劇,成日做淋善阿媽級的角色。店內裝修簡樸,似屋企多過餐廳。比較特別係茶介先上齋滷味一碟仔,有齋叉燒、咖喱同酸齋各兩舊,俾你過下口癮,我覺得好過酸菜花生收了4樣野粟米竹笙羹,個色唔知點解咁深,味道亦和平常的粟米羹不同,係有啲怪怪地紅油抄手,係我力排眾議要叫,可惜最終令人失望,皮厚而且淋patpat一團粉,餡亦係一舊舊,紅油得個咸字,唔辣欖角叉燒,其實之前喺阿善同埋鵝頸橋街市齋鋪都食過呢味,呢度味道係ok嘅,不過用嘅麵筋係好淋果隻,食落似一啲好肥嘅肥叉我份人好變戀,種意食啲好瘦嘅肉,所以唔係咁鍾意果種口感。全晚最高分係呢味,夠鑊氣,炒得好香另一特色是此處收碗收碟離奇地快,只要夾走最後一舊,即刻有人黎收走個碟,可能洗碗姐姐趕收工。整體唔算突出,如果素食朋友喺尖沙咀想搵間地點方便,唔貴嘅齋鋪,可以考慮。感覺上炒野比較出色。
店內裝修簡樸,似屋企多過餐廳。
我份人好變戀,種意食啲好瘦嘅肉,所以唔係咁鍾意果種口感。
感覺上炒野比較出色。