2019-11-09
雖然而家人人都話食素健康啲,但我都係未戒到,最多盡量食少啲啦。今日同朋友食晚飯又食牛啦XD呢間位於荃灣既小店,我同朋友見到,木門同個格局都覺得有啲日式,同埋睇logo就知係食牛。時間尚早,所以未洗排隊,不過都keep住有人入座同埋等位咁。位唔算好多,大約十數個,我同朋友坐類似吧枱既位,不過係正常高度,不是吧枱高度。menu有五個部位既牛揀,另外有A5和牛。每揀一份牛可以揀醬汁,有紅酒牛肉汁同埋阿根廷青醬,另外可以+錢揀配菜同飲品。Menu背面有詳細介紹唔個部位既牛有咩特點,睇完一輪都係有選擇困難症,問過店員後,我同朋友揀左兩款牛試下,一款係牛橫隔膜腹肉,一款係牛側腹扒,另外仲叫左A5和牛😋😋由於叫左兩份牛,所以醬汁各叫左一款,另外叫左一個飯一個薯條,飲品都係汽水,唔知之後會唔會有多啲選擇。餐廳裡面既水係自助斟的,所以唔加錢加配菜同飲品都可以自己斟水飲。而餐廳都配有圍裙比我地,咁就唔驚彈到自己件衫。好貼心❤️❤️啲牛來到時仲係用一張吸油紙蓋住,蓋住都會睇到塊鐵板好厚,店員話想大家自己食到想食既熟成度,所以上枱時大約係一成,可以自己再調節。成塊扒咁樣喺塊鐵板上面燒係需要多啲時間,我地望到就好想
牛橫隔膜腹肉
牛橫隔膜腹肉
牛側腹扒
牛側腹扒
成塊扒咁樣喺塊鐵板上面燒係需要多啲時間,我地望到就好想食,所以都會忍唔住切左一舊打橫,等佢快熟啲XD。牛橫隔膜腹肉厚同高身啲,呢一個部位既牛味係濃啲,厚實啲。而牛側腹扒就矮身啲,脂肪多啲。睇下大家鍾意邊種牛多啲,不過脂肪多啲既牛好似易掌握去煮多啲。至於兩個醬,青醬就草青味重,紅酒汁就係正常味道,紅酒汁係穩陣既,不過青醬就特別啲。
A5和牛
日本A5和牛係正既,點鹽同醬汁都係一流,不過得幾塊應該係唔會飽XD(或者要加飯?)
總而言知,啲牛都係好正!好足秤,而且好味道,值得再去。