2021-12-07
同朋友喺荃灣行街,突然想食下韓國嘢,發現愉景新城新開左間韓國餐廳,就去試吓😆餐廳環境寬敞,裝修亦好有格調,晚巿7點幾唔使等就可以入座👍🏻入座就有餐前小菜,豆芽、泡菜、薯仔、醃蘿蔔,上菜速度亦好快。🍽鮮人蔘雞湯 🍲非常之香嘅人蔘味,一上菜人蔘味撲鼻而來。用料一啲都唔吝嗇,有好多人蔘鬚鬚,飲落亦有人蔘嘅苦澀味,真材實料。而且加咗啲米入去煮,有少少粥底效果。熱辣辣非常之暖胃。🍽甜辣炸雞(半隻)🍗炸雞同我想像中有少少唔同🤣以為係半隻雞,有唔同嘅部位。點知全部都係髀同中翼🙈 但都炸得香脆,再配上炸雞嘅絕配甜辣醬,簡直好似去咗韓國咁。🍽原味紫菜包飯🍙正宗Gimbap👍🏻 青瓜同醃黃蘿蔔簡直係紫菜包飯嘅靈魂,爽脆嘅青瓜同醃黃蘿蔔,令紫菜包飯嘅口感昇華。🍽韓國生菜包豬肉🥬韓國菜點少得生菜包肉,份量非常之多。而且仲有蒜頭、青瓜絲、紅椒絲做配菜,令味道更加豐富。但冬天食呢味菜,就略為不適合。因為天氣凍,令啲肉好快凍咗,骨膠原黐埋一舊🙈
🍽鮮人蔘雞湯 🍲
🍽甜辣炸雞(半隻)🍗