2022-09-26
好少係香港食omakase,咁岩去crowne plaza staycation就試下喺入面嘅omakase,我地試嘅喺lunch sakura set $880/位,有前菜、刺身、十件壽司,玉子燒、味噌湯同甜品。 .前菜響螺好新鮮好甜,口感爽脆得嚟有咬口,絕對唔係出面幾十蚊乾身嗰啲🤤 .鰹魚刺身脂肪較少,口感爽口清新,非常開胃,通常都喺食炙燒過會有煙熏味,呢到刺身做法新體驗,都容易入口唔會太腥🌟 .壽司有十款,呢幾款都幾好食🍣赤身同中吞拿魚腩壽司都非常出色,比起平時食到嘅中吞更粉紅,脂肪分佈平均唔會有筋,個人喜歡簡單嘅調味比較食到新鮮嘅魚味。 .🐟北寄貝壽司當然唔會喺出面紅色熟嘅,真係魚生嘅灰色,肉質爽口,鮮甜多汁,師傅話底部有炙燒過,更能帶出北寄貝嘅香氣。 .🎎真鯛壽司我平時都幾中意食~出面難免都會食到唔夠新鮮嘅,佢嘅真鯛好清甜,肉質柔軟得嚟唔喺梅嗰隻,仲有紫蘇葉喺中間增添風味,冇唸過咁夾!鯖魚卷肉質厚實得黎嫩滑,油脂特別豐潤,脂香重。
壽司有十款,呢幾款都幾好食