2023-05-27
嚟到假日嘅時間最適合就係慢慢嘆住果一日,😎瞓到黃朝百晏一起身就已經係brunch time, 去酒店食個semi buffet亦都係一個幾唔錯嘅選擇。😌周圍尋覓酒店嘅半自助餐, 追求性價比嘅就可以嚟到銅鑼灣皇冠假日酒店佢哋新開左一間Carver, 早午晚都有自助餐供應, 鍾意食大餐,又或者輕鬆嘆同樣都適合😉喺未出去攞嘢食,之前就可以嗌咗一個主食先,唔想食得太重口味,就可以選擇Canadian Pork Chop with Mash Potato, Garden Vegetables and Smoked Bacon Jus, 🐷燒完嘅豬扒就有一道燒嘅痕跡,聞起上來會更加香,而且有少少皮脆嘅感覺,🐷側邊就配上好平滑嘅薯蓉,汁就有少少似紅酒燒汁一樣,作為本日第一餐,當然可以由淡味開始🐷出到去自選吧,選擇亦都唔少, 當中就有芝士拼盤, 🧀搜羅左幾款最聞名嘅芝士,🧀例如巴馬臣芝士車打芝士,甚至芝士究極愛好者嘅藍紋芝士都有,🧀而上面就有一大盤黑椒煙三文魚,每一塊都鋪左層細小嘅黑胡椒粒,用嚟提升三文魚嘅鮮味, 而側邊亦都有幾款嘅香腸拼盤,🥓集中係火腿同埋沙樂美腸為主,🥓要我幾欣賞沙樂美腸有種煙燻嘅
出到去自選吧,選擇亦都唔少, 當中就有芝士拼盤, 🧀搜羅左幾款最聞名嘅芝士,🧀例如巴馬臣芝士車打芝士,甚至芝士究極愛好者嘅藍紋芝士都有,🧀而上面就有一大盤黑椒煙三文魚,每一塊都鋪左層細小嘅黑胡椒粒,用嚟提升三文魚嘅鮮味, 而側邊亦都有幾款嘅香腸拼盤,🥓集中係火腿同埋沙樂美腸為主,🥓要我幾欣賞沙樂美腸有種煙燻嘅味道,育新亦都比較結實,味道相對濃郁得多🥓
然之後仲有一系列嘅輕盈前菜, 🥗就例如發達芝士烤雙色翠玉瓜,薯仔沙律,就算係素食嘅人士都可以搵到唔少啱口味嘅菜式🥗
未食嘢之前亦都可以飲返碗佢哋自製嘅濃湯,🥣餐湯就係蕃茄湯,睇落平平無奇,但裏面用了非常充足,🥣以致每一啖都有蕃茄原個嘅精華,裏面仲有少少顆粒感,用料絕對充足🥣
甜品時間,🧁亦都係令人心動,我個人幾鍾意馬卡龍,有唔同嘅味道,例如有咖啡、朱古力、開心果,呢幾款都比較搶手,馬卡龍整體空氣咁充足,🤤但中間嘅夾心條配到適中嘅感覺,唔會太黏,但亦唔會好散,整體唔太甜,咁就令人非常想多幾個。 🤤另外仲有一系列嘅糕點,而我自己最鍾意嘅當然就係歌劇院蛋糕,🍫朱古力同咖啡味為主,濃郁嘅味道絕對係朱古力愛好者鍾意嘅一款甜品。 🍫另外如果想食一款最深刻嘅甜品應該就會係薰衣草忌廉泡芙,🪻奶油雖然感覺好Heavy。但正正加咗薰衣草嘅味道就令到清新感瞬間提升。脆皮嘅泡芙亦都係創意之作。🪻
CARVER (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓