2024-07-15
半島酒店商場內有廚師發辦,Dinner 有3個價位,我哋揀咗 「瀧TAKI $2280 」。3 Appetizers1.蝦蛄刺身蝦蛄即瀨尿蝦,餐廳取材自北海道,配以酸汁開胃,提升鮮味!2. 龍蝦湯啫喱基底為龍蝦湯整成嘅Jelly,加入開半蕃茄、牡丹蝦、俄羅斯魚子醬及食用花,調出龍蝦湯味,再配搭蕃蕃茄果味及魚子醬鹹香,令呢道前菜生息不少。3.帶子餐廳以70%熟度呈現帶子,中間加上西式牛油果醬及蛋黃醬,以白昆布點綴。伴上松茸醬汁,彈牙又保持嫩口。3 ENTRÉE1.石持(即黃花魚)店員上菜前有講解魚肉先經過一夜風干,可以令魚身外乾內濕,保持彈性,魚皮煎至香,配搭嫩肉更香濃,另配有九條蒽醬 。2.平貝搭配炙燒日本烏魚子,以紫菜包住食,烏魚子味十分濃烈但又不至蓋過平貝味道。3.沙甸魚卷包住醃黃瓜及蒽芽,因沙甸魚油脂甚為豐富 , 所搭配嘅黃瓜同蔥芽降低油膩感。8 SUSHI由淡至濃食起,順序為:石湖貝、伊佐目、金目鯛、白蝦、縞蝦、沖繩拖羅、灸燒大拖羅、北海道海膽及玉子。石湖貝脆嫩;伊佐目口感軟滑;金目鯛,帶皮焦香,油脂含量剛好;白蝦質感綿密;縞蝦相當罕有,因一年入面只有4個月係當造期,味道十分清
3 Appetizers
1.蝦蛄刺身
蝦蛄即瀨尿蝦,餐廳取材自北海道,配以酸汁開胃,提升鮮味!
2. 龍蝦湯啫喱
3.帶子
3 ENTRÉE
1.石持(即黃花魚)
2.平貝
3.沙甸魚卷
8 SUSHI
由淡至濃食起,順序為:
石湖貝脆嫩;伊佐目口感軟滑;金目鯛,帶皮焦香,油脂含量剛好;白蝦質感綿密;縞蝦相當罕有,因一年入面只有4個月係當造期,味道十分清甜;沖繩野生拖羅,拖羅油脂分布平均,油而不膩;灸燒過既拖羅油脂更香;馬糞海膽嘅鮮甜無需要多講;玉子嫩口。
SOUP
以高檔食材粒貝做熬湯,將啱先壽司嘅油脂感完全帶走。
DESSERT
率先上場,係腐皮豆乳奶凍福袋,要”打開”布袋撈匀脆片,食玩味集於一身!
甜品估唔到好似聖誕禮盒咁,三重驚喜,餐廳亦有進食嘅次序,保證得到最佳體驗!分別有椰子冰配焦糖朱古力醬、艾草杏仁餅配黃豆粉及黑糖蕨餅、青提子沙冰及愛知縣密瓜。一盒甜品有不同味蕾體驗,同樣由淡至濃進食,連甜品都咁花心思!
最後一份為店家招牌之一黑芝麻朱古力畫上完美句號!