2020-08-25
網上介紹古琴雅苑的烤北京填鴨好吃,上網睇到有五度菜吸引我,酒糟烤北京填鴨(半隻)$185、荷葉杭州雞(半隻)$158、意大利黑醋骨$103、花雕醉雞$80、無錫脆鱔$88。外賣自取做緊68折優惠。見冇人寫過呢度酒糟烤北京填鴨的食評,咁就由我試下呢度菜啦,打電話到店舖詢問烤北京填鴨及酒糟烤北京填鴨的分別,她說基本味道差不多,而酒糟烤北京填鴨就多出一陣酒香。酒糟烤北京填鴨真係好好味,鴨肉好香,用鴨卷皮加埋甜醬、蔬菜,真係好正好正,但係一點丁點兒酒味都品嘗不到有機會嘅話,我一定會再食古琴雅苑嘅烤北京填鴨。Encore 荷葉杭州雞味道不錯,肉質太過軟林林啦,完全唔使咬,我就唔鍾意咁淋嘅質地,不過就非常適合老人家及小朋友,簡直係雞肉版嘅老少平安意大利黑醋骨肉質又乾又硬又鞋又柴,味道又唔夠酸又唔夠甜,好差,唔得呀!花雕醉雞花雕味好香,都唔錯食得過。無錫脆鱔雖然返到屋企仲係熱嘅,但係佢唔夠脆本身都係覺得佢炸得唔夠,味道都係一般般,我喺元朗家上海食過三次外賣蜜汁脆鱔,都係相隔一個多小時才進食,人哋真係好味好多好多。另外提醒各位,呢道菜一定要堂食,要即做即食,外賣自取完全唔建議,因為佢本身炸得唔夠,加
花雕醉雞花雕味好香,都唔錯食得過。
另外提醒各位,呢道菜一定要堂食,要即做即食,外賣自取完全唔建議,因為佢本身炸得唔夠,加上一段時間才食,所以有一半其實係硬到咬唔到
呢五度菜入邊,除咗烤北京填鴨之外,其他都唔會再叫。