2018-09-26 124 瀏覽
岩岩同屋企人去完歐洲旅行,返到香港當然要約班朋友聚下加派手信啦~食左咁多日外國野,突然好想食返d地道香港食物,最後決定去食雞煲🐔😃麻辣雞煲當然係必點架啦~無意之間見到menu有醉雞煲👀 真係眼前一亮,醉雞都成日食,但係醉雞煲真係好少見,所以我地點多半隻醉雞煲試下~麻辣雞煲平時我都食得多,不過煮極都咁滑既雞我真係第一次食😱平時食雞煲 煲耐少少都好驚d雞「鞋」晒要快d夾,但係呢度既雞竟然完全無呢個問題!超級大加分👍🏻輪到個醉雞煲,未食已經聞到好香花雕酒味。平時食醉雞通常都係作為頭盤冷食,今日我第一次食到火鍋食法,熱辣辣既醉雞原來係好好味架!個感覺就好似隻雞走左落去浸一個花雕酒溫泉♨️然後d花雕酒完美咁滲透入d雞肉入面☺️ 雖然d fd 唔係好理解我呢個比喻,但係個個都食到停唔到口~最後忍唔住再encore多半隻🤣食完晒2個雞煲本身已經飽飽地,但係難得叫左醉雞煲點都要試一試落其他配料~特別推介豚肉同埋蜂巢豆腐!用醉雞煲去煮好好味!🤤