2015-02-04
難得平日放到假,下午起身孤身一個去咗石蔭嘅米線舖開餐!係附近讀過書同番過工嘅朋友仔,應該都知道呢間舖嘅魔力去到已經下午三點,無記錯嘅話,呢度應該係下午五點幾就準備關門,要嚟覓食嘅,就要調啱時間喇!等咗二十分鐘先有位,入到去即order,要快手先得,因為啲料好快售罄嫁!要咗個木耳雞絲腩肉中辣米線!第一次食呢間嘅中辣,之前都係食小辣!今日嘅我好lucky我聽到我叫完之後,雞絲同腩肉都停買喇!驚無得食嘅,真喺要再早啲嚟先得!上檯喇!呢度嘅好,就係你叫幾多款料,都會俾足你,唔似其他舖,愈多款就每款愈少!抵食!先講番雞絲,同出面唔同,真係幼到絲噤人手真係唔同啲!搞「雲」完個米線之後,雞絲完全索哂啲湯,超正,亦都超辣!差啲唔記得講番個湯底,辣得好正,湯都係一啖一啖嘅飲落去,有少少唔好就係,木耳用得太鹹喇,令到成碗湯好鹹,影響成個湯,下次叫另上好過!木耳除咗偏鹹之外,食落係爽口嘅腩肉就好入味,唔單只令個湯更甜,食落都係肥瘦剛好,不過超怕肥嘅女仔可以就會怕怕喇!建議大家怕肥就試吓叫肉醬喇,都好ok嫁!米線大大碗同我幾年前食到嘅水準差唔多,無退步
木耳雞絲腩肉中辣米線
米線大大碗同我幾年前食到嘅水準差唔多,無退步