2020-02-12 2566 瀏覽
就黎情人節,為左唔洗出去捱貴野食,我同男朋友早左幾日黎到呢間酒店食飯。本身呢間餐廳都係食環境,食高級食物,所以比平時貴少少就預左嫁喇,難得慶祝情人節就算啦去到酒店門口,已經有保安幫我地量體溫,事關而家武漢肺炎既關係,所以酒店安排相當貼心。加上,呢間餐廳位置比較偏遠,但呢度既職員都好好,會指示你去邊度搵返間餐廳終於去到餐廳入面,環境當然無得嘆,加上呢個時勢冇咩人,好似包場咁,情調一流食物都相當有水準,首先頭盤就係香煎鴨肝,因為呢度冇鵝肝選擇,但食落去都唔錯,係膩膩的口感,配上士多啤梨與紅桑子醬,令到你好想繼續食落去根住就係和牛漢堡,貼心的已將漢堡切左一半,叫左七成熟,岩岩好,因為本身都唔鍾意血淋淋,食落去面包鬆軟、和牛味十足,配埋車打芝士,果然係高級漢堡,貴一貴都抵番啦主菜部份就係波士頓龍蝦意大利燴飯,比想像中嘅份量少,但食得高級餐廳當然係重質不重量,龍蝦汁好出,燴飯裏面亦都有好多龍蝦肉,唔錯!但唔鍾意太過濃味嘅食客就唔好揀呢道菜式喇!到主角出場啦,咁餐最貴嘅就係澳洲和牛,佢係喺廚房整好,然後侍應將和牛切好兩份,放在我地既碟上。我開頭仲以為係鐵板添,呢度有兩款醬汁可以選擇,一個係英式芥辣

香煎鴨肝

和牛漢堡
波士頓龍蝦意大利燴飯
到主角出場啦,咁餐最貴嘅就係澳洲和牛,佢係喺廚房整好,然後侍應將和牛切好兩份,放在我地既碟上。我開頭仲以為係鐵板添,呢度有兩款醬汁可以選擇,一個係英式芥辣,一個係法式。我個人鍾意英式芥辣,同我地平時食嘅芥辣差唔多,法式芥辣反而味冇咁出。和牛都係叫七成熟,對得起價錢,相信係出面要買呢個質素既和牛都要二三百蚊一塊呢
澳洲和牛
最後我哋叫咗兩杯嘢飲,都係cocktails,左手邊係叫 old fashion ,右手邊杯嘢飲我唔記得左叫咩名,好似係peach xx,兩杯嘢飲都相當特別。old Fashion 上面有一支燒過嘅棉花糖,因為本身係配烈酒,所以用棉花糖嘅甜味加以混和,令到烈酒更容易入口。另外一杯相對較甜,唔係飲開酒嘅食客就可以試吓啦。
Cocktails
最後,我哋今次食咗1800幾,其實如果冇優惠券,我諗我都唔會嚟呢個地方。如果你有錢,又或者真係想在特別日子、紀念日豪一次慶祝一下,不妨試試
香煎鴨肝
和牛漢堡