2023-07-14
📆 探店行動:10/7/2023 | 星期一 | 2000 🕢 | 人數 2️⃣〰️〰️〰️今日黎葵芳,唔係去葵廣掃街,而係為隔離新都會入面嘅一隻"PIG"而黎。Suckling Pig 歐式脆皮乳豬,係"The Salted Pig"嘅signature dish,睇相似皮脆肉嫩,係值得我山長水遠黎食佢嘅感覺。黎到見到門口大大塊牌寫住逢星期一晚餐主菜單買一送一,2000hrs 唔駛等位直入,心裡暗爽 😆 人生大起大跌就係好快,坐低先知,Suckling Pig係主菜單以外嘅菜式 😐 係衡量單點1/4隻Suckling Pig要$298同買一送一嘅主菜單,我堅守我嘅信仰。2️⃣ 個人....主菜單.....嗌左:〰️〰️〰️🍖 Grilled Pork Tomahawk 燒斧頭豬扒 $260🔘 好。很。厚!4 - 5 cm嘅厚度,靚仔嘅燒網纹,勁吸睛!🔘 燒得到位,就係啱啱熟,切開仲有煙出果種。蓋肉軟嫩肉味濃有肉汁係基本款,連偏瘦嘅里脊肉都做到可以用餐刀輕鬆切開嘅軟𣺉,係喜出望外嘅質素。如果你係豬"騷"味嘅愛好者,你會失望。呢塊扒係對豬"騷"味敏感嘅朋友都會切多舊黎食嘅味道,點睇?🔘 塊扒本身已經係重量級
〰️〰️〰️
🔘 塊扒本身已經係重量級,配埋薯條同椰菜仔,係夠兩個人食嘅份量。
🔘 現場所見幾乎每一枱都會嗌,有對男女仲要各自單挑一塊扒,大癲!
🍝 Chicken Forentine Orecchitte 香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉 $178
🔘 雞胸肉做到鬆軟唔鞋口,但講真係比唔上低溫慢煮果種嫩滑多汁,貓耳朵煙韌有咬口,青醬味道清新唔嗆,係keep住食都唔會有負擔嘅味道。
🔘 係買一送一嘅設定下,全場唔係食牛扒就係西班牙海鮮飯,係得我嗌呢個"蝕本貨"。
〰️〰️〰️
🧱 環境空曠,乾淨整齊,卡位闊落坐得幾舒服。
💸 連Mango Pineapple ($68),外賣盒($2) 同加一服務費,埋單$381 (人均$190)。
📋 今次嘅體驗 ,令我對佢個Suckling Pig更有期待, I WILL BE BACK!
⚠️ 重要嘅野要講三次:
星期一晚市主菜單買一送一啊!送一啊!一啊!
🪖 戴返頭盔先,味道會隨住廚師嘅心情同食材嘅質素可升可跌☻️ 以上嘅食評只代表我今次喺新都會店嘅體驗,唔排除你會有一個不一樣嘅感受👋🏻