2015-01-28
臨飛前想飲多次中國茶、食多次中國點心,走到翠園看看,好多特別菜式,其他酒樓完全未見過,有驚喜!勁開心!但食完次後無晒表情囉。有原隻鮑魚糯米雞、鮑魚燒賣、鮑魚蛋撻、花膠瑤柱灌湯餃、燕窩蛋撻、龍蝦球腸粉,勁多高檔食材,全部都想試呀!因為只係早餐,唯有只係 order 幾個算喇。依個早餐就當跟家齊兄 farewell 飯啦,恭喜您脫苦海,搵到更好路數,一路好走!除左個名由美心閣轉做美心翠園外,內外都無變。鐵觀音,依個利害喇!茶錢連加一要 HKD50 蚊位,就睇吓您有幾好飲。唉,一般貨色,算了吧!是但搵間有名既潮州菜館都好過佢,一試無妨。東星斑魚餃,都好求其蒸完掉出黎喎,離晒譜。賣相未至於話好靚,但都可愛得意既。聞到陣陣魚味,大啖咬落去,厚厚既餃皮滑潺潺,口感好唔舒服。眼見餡料以蝦仁為主,見到有點點魚肉物體。味道一般,整體麻麻地,不要抱太大期望,試試還可以。甫魚滑燒賣,我最鍾意食燒賣,啖啖肉又豬肉香,見到個名咁有趣咪叫黎試吓囉。形狀好似 7-11 微波叮叮點心呢,長形高瘦好搞笑。成粒啪入口,蝦仁、豬肉、魚蓉混和,點解味道跟 7-11 叮叮燒賣一樣呢,只係多左陣魚肉味。您地唔係比即食點心我掛?川
除左個名由美心閣轉做美心翠園外,內外都無變。
川芎白芷魚頭湯,一見到即 order,開心死!姐姐話要等廿分鐘,仲有時間,好!黎喇,半點煙也沒有,我即時滴汗。試一啖,微暖淡淡稀稀的魚湯,毫無火喉可言,藥材味很削,不香不甜,十足用粉開既杯杯湯囉,失望。魚頭魚雲尚算多肉嫩滑,魚味淡又唔香,而且無煎過喎,煎完煲湯先會香口好味架麻。
招牌龍蝦餃皇,很有趣!HKD68 蚊隻,睇您比啲咩我。雖然預左係淡水龍蝦,不過無所謂。嘩!巨型蝦餃有我掌心咁大,其實同灌湯餃差不多 size 啫。
招牌龍蝦餃皇,溫度又係微暖,完全無新鮮出爐、熱辣辣既感覺,真係得啖笑!撐大個咀,大啖咬落去,餡料有少量淡水龍蝦肉,非常爽口結實,但係無味架呢。仲有蝦仁同筍粒,餃皮厚厚的。結論係不試也罷!又唔熱、又無味、皮又厚。如果新鮮蒸起都會好少少,可能配個醬或加個汁會有得救既。
4 樣野差不多四百蚊又唔好食,早知去食出前一丁啦!