2024-09-04 341 瀏覽
中午去到金鐘,諗住試一試力寶軒飲茶食飯,聽人講得多,今次都係第一次,入到去服務員態度很好,很快要找到一個舒適的位置坐低,諗住簡單嗌幾個點心,點知點心好有特色,例如帶子海皇餃,面頭有帶子,入面有鮮蝦,外皮綠色,感覺已經很清新,食落很鮮味。上海小籠包也是滿滿的湯汁,鮮嫩的豬肉,極鮮甜。我鍾意食炸嘢,就買咗炸奶皇包和煙鴨胸鹹水角,果然冇失望,奶皇包外脆內軟,仲要流心,不過記得攤凍少少先食,一啖咬落去其味冇比。另外鹹水角也很驚喜,外皮唔會好厚,非常多餡料,滿滿的一口就是滿足。另外點了一個小食手撕雞配海蜇,又好香嘅麻油味,海蜇爽脆而且細長,唔會碎碎的。好似食冷麵一樣的感覺。再加咗一個煎蠔餅,超多蠔仔🦪,有蛋的脆邊也有蠔仔的軟心。非常配合,一啖一口,非常可口。以為簡單的一個午餐,原來都可以有意外的驚喜,下次真係想再試吓其他點心。

• 炸奶皇包