2012-06-16
今天係本年第一次的”入水”日子, 想番都開心.回歸正轉, 既然知道入西貢有搞作, 當然要上網探路搵食啦.見到呢間啲食評都唔錯, 一於就食佢啦.星期日 5:15PM, 店內仲未有人客, 所以兩條友坐張四人枱.間舖比較細, 10鬆啲個坐位.因為探咗路, 已經知道想食咩, 所以一坐底就落 order 金雞二人餐 $138.有招牌去骨海南雞 (半隻), 另外揀咗滷水西貢狀元蹄 (例牌)仲有 蠔油時菜, 住家老火靚湯及雞油飯飲品要咗兩杯熱阿華田先上兩碗老火靚湯, 係南瓜湯, 味道不太濃烈但又有些微南瓜嘅甜味, 不錯.跟住講講招牌去骨海南雞 , 半隻份量足, 兩個人一定夠雞肉嫩滑唔’鞋’, 雞皮有爽口感, 皮與肉中間的”脂肪Jelly”唔多接近無, 唯獨稍欠少少雞味.三式醬汁有泰式辣醬, 蔥油, 濃醬鼓油, 個人最愛濃醬鼓油, 唔太咸又帶少少甜.到碗雞油飯啦, 色香味都只可算是一般, 但勝在唔會有油淋淋嘅感覺.再來睇睇滷水西貢狀元蹄, 雖然用隻小碟上枱, 但份量都不欺場味道又好何? 濃烈的醬汁味道, 炆得好淋, 夠哂入味, 但如果醬汁味輕番少少會再好啲.蠔油時菜同杯熱華田無咩好講, 正常貨色總
回歸正轉, 既然知道入西貢有搞作, 當然要上網探路搵食啦.
見到呢間啲食評都唔錯, 一於就食佢啦.
間舖比較細, 10鬆啲個坐位.
仲有 蠔油時菜, 住家老火靚湯及雞油飯
飲品要咗兩杯熱阿華田
跟住講講招牌去骨海南雞 , 半隻份量足, 兩個人一定夠
蠔油時菜同杯熱華田無咩好講, 正常貨色
總括嚟講, 雖然稱不上是價廉物美, 但都可算是一抵食推介.
有機會入西貢的話, 值得幫襯, 但專登嚟食就悉随尊便.