今日同fd路過中環嘅金鶴拉麵,突然有啲肚餓,咁就出於安全起見諗住買兜外賣返去食。係門口等外賣,留意到入面個場都坐得幾爆,心諗好彩無堂食。我地嗌左兩個拉麵一個小食,分別係京都抹茶雞白湯拉麵,另一個係史上極濃雞白湯拉麵,小食就循例嗌左我最愛嘅日式煎餃。為左避免啲麵會淋,好貼心地幫我地分左湯~上到去當然就開始食指大動啦。打開個盒就聞到陣好香好濃郁嘅拉麵高湯香味,令我地忍唔住全部打開,然後迫不及待咁倒啲湯落去碗麵度,我嗰碗抹茶拉麵原來真係有陣抹茶味㗎,同雞湯又非常夾,令人忍唔住一飲再飲。碗湯食得出係用雞熬煮,非常鮮美。抹茶雞湯嘅比例對我而言啱啱好,唔會太鹹,非常適合健康人士~再講下另一碗本身就係招牌嘅極濃雞白湯拉麵啦,呢碗我試過之後都認為係有驚喜嘅,覺得食落好夠味,如果食開濃味嘅人應該會好鍾意,雞湯嘅濃郁配埋爽滑拉麵簡直一絕!啲麵質係固定嘅,不過不失,軟硬適中咁,比起麵我更加鍾意拉麵啲湯底。叉燒煮得稍淋,糖心蛋都煮得啱啱好。煮麵煮得唔hea,麵同湯底結合,夠用心,我鍾意。另外仲有個日式煎餃值得一提,本身以為擺左一陣凍左會唔好食,但呢間令我發現原來凍左嘅煎餃都可以好香脆,睇黎下次去可以再enco

另外仲有個日式煎餃值得一提,本身以為擺左一陣凍左會唔好食,但呢間令我發現原來凍左嘅煎餃都可以好香脆,睇黎下次去可以再encore。

店員嘅態度都非常好,雖然好忙,但都對住我地好有耐心,呢點真係好抵讚,呢間確實可以再戰,下次再經過我會毫不猶豫地行入去㗎。
外賣自取