2023-10-31 246 瀏覽
好耐無約朋友出黎旺角揾食,之前佢睇到介紹呢間新開的米線舖用銅鍋裝米線,聽起黎都幾特別想試下。我們大約晚市岩岩開始一黎到呢間餐廳,已經有人排隊入去呢間餐廳預備用餐,人氣都好似唔錯。招牌使用紅色燈箱係眾多餐廳中份外醒目,在街中特別顯眼非常容易揾到,地理位置都算方便。入門時待應姐姐都好好招呼,又會開玩笑,用餐氣氛都幾好。坐位裡面都幾多人用餐,所以坐左係其中一組圓枱用餐。餐廳有好多選擇,米線可以選擇指定的招牌菜或自己揀想食的餸菜,任君選擇。辣度都分左好多種辣,歡迎唔同朋友黎以身試辣另外小食類都幾吸引,有啲小食係呢間米線舖獨家創新,有甜有鹹可以試下。我點左份招牌三鮮銅鍋米線(腩肉,豬膶,螺旋藻)小辣,先唔講味道,由個銅鍋上菜個陣個容器仲係冒緊煙,銅鍋係一個非常好的導熱體,所以米線食到底都係熱辣辣的。銅鍋食具都幾特別,除左食韓國菜會用到,所以都幾驚喜。米線內容物都幾豐富,除左腩肉,豬膶,螺旋藻之外,仲有好多餐廳自己調制的鹹酸菜,甜甜酸酸非常可口。米線份量都十足,辣度小辣都幾辣,唔食得辣的朋友可以點清湯或微辣。米線的肉都幾多,全部都係曬碗米線底度。湯底都鮮甜,配埋上面啲芫茜同唐芹都幾夾。食米線一定要

招牌三鮮銅鍋米線(腩肉,豬膶,螺旋藻)
涼伴芥末魚皮
食米線一定要配啲涼拌菜係我原則,叫左一份涼伴芥末魚皮,魚皮非常爽口,而且每塊都幾大塊,啲醬汁都幾入味都幾香口,不過略為缺乏甜甜酸酸的味道,如果有既話就perfect~
炸脆脆蝦膠豆卜
呢個小菜炸脆脆蝦膠豆卜係其他米線舖沒有的新品,都幾特別。餐廳用豆卜夾埋一隻完整的蝦仁一齊炸,配埋泰式好有泰式菜的炸物拼盤feel,口感外脆內嫩,點埋泰式辣醬非常夾。
爆漿紅糖糍粑
呢個爆漿紅糖糍粑又係其他米線舖沒有的獨有小食,同脆脆蝦膠豆卜一樣岩岩炸起,裡面的紅糖漿非常飽滿,一咬落去都有糖漿流出黎,份外甜甜蜜蜜。
凍檸茶
因為我唔係好食得辣,所以點定一杯凍檸茶止辣,意外地呢間餐廳用既茶底非常用心,茶味香濃。
總括而言,整體用餐體驗唔錯,待應姐姐都好好招呼,坐位一般舒適,上菜速度因為可能新鮮整,所以上菜時間要耐少少但可以接受,是一個不錯的選擇。
招牌三鮮銅鍋米線(腩肉,豬膶,螺旋藻)
涼伴芥末魚皮
炸脆脆蝦膠豆卜