2023-09-19
其實我好中意嘆茶架🫖襯放假要飲下茶、食下點心先開心~等我私心推介呢間 #八月花 比大家啦!餐廳位於銅鑼灣皇室堡8樓,好方便㖿~☀️地方大又有自然採光,坐得好舒服~最鍾意係用料講究,點心賣相又精緻一啖一件,令男女都可以食得斯文啲~所以無論環境同食物質素都高分~依次試咗好多款新出嘅點心🧆用料都幾高級,例如花膠瑤柱灌湯餃、龍蝦湯蔥花餅、一口南非鮑魚撻etc~真係無得輸!仲有創意新派點心,例如脆皮麻辣燒賣、黑松露冬菇包etc~ 飲茶一啲都唔會悶!🌸除咗一般嘅茶銘,仲有花茶!我就首先嗌咗壺《 八月花茉莉花茶 💲45 》清清哋清香優雅~🥟《 花膠瑤柱灌湯餃 💲58 》有花膠同原粒瑤柱灌夠矜貴~湯餃肉餡仲夠飽滿,令湯汁都特別鮮甜~🦞《 龍蝦湯蔥花餅 💲42 》西式湯配上中式包呢個fusion又幾好味~酥皮金黃香脆,入口有熱烘烘嘅香濃龍蝦湯~蔥花餅外脆內軟,蘸上濃湯更有口感又惹味~ 🥧《 一口南非鮑魚撻 💲60 》 鮑魚稔嫩又不失彈牙口感~配撻皮多份酥香~🍥《 銀湖百花釀魚肚 💲45 》彈牙鮮味嘅蝦膠配爽甜嘅魚肚~入口多汁又有蝦嘅鮮甜味~🥠《 脆皮麻辣燒賣 💲40 》呢個好特別,完全估唔到係燒賣!炸得好
襯放假要飲下茶、食下點心先開心~
等我私心推介呢間 #八月花 比大家啦!
餐廳位於銅鑼灣皇室堡8樓,好方便㖿~
☀️地方大又有自然採光,坐得好舒服~
最鍾意係用料講究,點心賣相又精緻
一啖一件,令男女都可以食得斯文啲~
所以無論環境同食物質素都高分~
依次試咗好多款新出嘅點心🧆
🌸除咗一般嘅茶銘,仲有花茶!
我就首先嗌咗壺《 八月花茉莉花茶 💲45 》
清清哋清香優雅~
🥟《 花膠瑤柱灌湯餃 💲58 》
🦞《 龍蝦湯蔥花餅 💲42 》
西式湯配上中式包呢個fusion又幾好味~
酥皮金黃香脆,入口有熱烘烘嘅香濃龍蝦湯~
蔥花餅外脆內軟,蘸上濃湯更有口感又惹味~
🥧《 一口南非鮑魚撻 💲60 》
鮑魚稔嫩又不失彈牙口感~配撻皮多份酥香~
🍥《 銀湖百花釀魚肚 💲45 》
彈牙鮮味嘅蝦膠配爽甜嘅魚肚~入口多汁又有蝦嘅鮮甜味~
🥠《 脆皮麻辣燒賣 💲40 》
呢個好特別,完全估唔到係燒賣!炸得好香,咬開有蝦肉瘦肉嘅鮮味,再慢慢滲出麻辣味,幾醒胃~
🍄《 黑松露冬菇包 💲36 》
包質夠鬆軟,冬菇餡都飽滿香口,賣相幾可愛~
呢度連fusion 甜品都有~
🥥《 黑糖薩琪瑪伴椰子芭菲 💲60 》 係夏日限定架~ 椰子芭菲啖啖椰香又香滑,黑糖薩琪瑪細細件唔會膩🍓仲有士多啤梨肉減膩添~