今日同朋友去咗銅鑼灣希慎附近嘅亨利中心一間叫「明道」嘅日式餐廳食午市定食,餐廳嘅裝修簡約新淨,一入到去俾人一種舒服嘅感覺,有吧枱位同普通座位。我哋嗌咗汁燒活鰻魚飯同銀鱈魚西京燒配飯,每個定食套餐都會配有茶碗蒸、麵豉湯同咖啡或海鹽雪糕。茶碗蒸嘅蒸蛋嫩滑,入面有冬菇、雞肉、白果等配料;活鰻魚飯可以揀鹽燒或汁燒,我哋揀咗汁燒而個醬汁唔會太甜,呢間嘅鰻魚肉唔係超肥美嗰隻,而係燒得比較乾身但咬落去有口感嗰隻燒鰻魚,食落去感受到燒鰻魚嘅炭香同魚油香,而且魚身唔多魚骨,鰻魚皮燒到好脆,珍珠飯撈埋燒汁同紫菜好夾;銀鱈魚西京燒有兩塊銀鱈魚配一碗白飯,魚身煎到好香,魚肉結實用筷子夾落去唔易散開,兩塊魚肉完全冇魚骨,配上西京燒嘅汁同沙律醬令到食落去甜甜地,旁邊有一堆沙律菜,可以平衡番魚油嘅油膩感;麵豉湯濃郁得來唔會太鹹;定食套餐可以選擇飯後跟一杯咖啡或雪糕,咖啡充滿豆香,口感順滑,海鹽雪糕鹹鹹地,可以中和成餐飯嘅油膩感,清一清口腔入面剩低嘅魚油味。📍銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊