公司舉辦品酒晚宴。身為酒徒的我,豈容錯過?來到 le marron, 三道菜只係每位$450(%+10%),法國菜來說,真係超值。仲要唔收開瓶費!環境說不上最美侖美奐,係迫咗少少同多人時有小小嘈,特別係大家都酒上腦後。酒杯非名牌酒杯但質素不俗,畢竟唔收開瓶費,唔可以咁高要求 。來個法式焗田螺薯蓉。香草橄欖油汁提升田螺鮮味,田螺粒粒飽滿豐盈,口感彈牙。薯蓉焗得好香,配上田螺嘅汁好滑好好味。跟住係餐湯:蘑菇湯,上面係松露油。蘑菇湯好鮮味,湯中有粒粒蘑菇,非常足料。美中不足係松露油聞落好香,飲落無咩味,令人覺得有啲空虛。蘑菇湯我係鍾意Creamy小小嘅,覺得哩個稀咗啲啲。煎豬扒好厚,一定要慢煮先得。配肉汁,灑上鹽花,輕輕調味已經好好食。裡面粉紅,有肉汁,算不錯。Apple crumble with vanilla ice cream.蘋果金寶配雲喱拿雪糕。外脆內香甜,肉桂蘋果好美味,雲喱拿雪糕充滿雲喱拿嘅黑色點點,冷熱交融,真係正。法國菜嘅甜品真係特別出色。
公司舉辦品酒晚宴。身為酒徒的我,豈容錯過?
仲要唔收開瓶費!

法國菜嘅甜品真係特別出色。

2017-03-03
  • Apple Crumble