2023-07-08 23 瀏覽
五月底新張嘅「山止川行」的川菜, 名字帶點日系的感覺。川菜款式多樣, 滋味夠香辣, 會愈吃愈惹味。呢間川菜餐廳, 除咗食小菜, 也有火鍋, 選擇亦不少。今晚點了蔥油海蜇頭, 香辣蝦, 酸菜桂花魚同紅糖流心糍粑。蔥油海蜇頭 - $128以蔥油調味好香口, 海蜇頭有一定爽脆感, 有別於一般海蜇, 係一個好好食嘅涼拌小食。🥢😋酸菜桂花魚 - $388酸菜桂花魚包配料有大豆芽, 酸菜, 萵筍, 蘿蔔; 湯底有水準, 稠度適中, 酸酸辣辣, 我地叫咗少辣🌶️, 酸和辣味平衡得唔錯。湯頭一啲都唔油, 最驚喜嘅係厚身, 又彈牙和又滑溜的嘅桂花魚, 一啲都唔腥, 桂花魚質素高, 魚肉鮮甜, 而且做到完全無骨, 啱哂我啲怕骨嘅人呀!香辣蝦 - $268香辣蝦用乾鍋嘅做法, 用大量辣椒乾🌶️🌶️, 香辣料爆香大蝦, 香得嚟唔算好辣, 越食越惹味; 而且蝦🦐有炸過, 又吸哂辣椒乾及香辣料味, 真係可以連穀食埋呀! 呢碟蝦份量都幾多, 有成十幾隻, 唔錯呀!紅糖流心糍粑 - $58最後甜品係川菜必點甜品, 紅糖流心糍粑; 好有驚喜, 糍粑嘅質感十分軟糯, 有麻糬口感, 好吃, 內裡包住流心帶香嘅紅糖, 真係諗唔到可

蔥油海蜇頭 - $128

酸菜桂花魚 - $388

香辣蝦 - $268

紅糖流心糍粑 - $58
最後甜品係川菜必點甜品, 紅糖流心糍粑; 好有驚喜, 糍粑嘅質感十分軟糯, 有麻糬口感, 好吃, 內裡包住流心帶香嘅紅糖, 真係諗唔到可以將紅糖做到流心。外皮炸到酥脆嘅糯米糰子, 內係紅糖甘甜, 你話係未好食呢!