2017-06-27
因為女朋友就嚟生日,決定同兩個人去食餐好,之前係Instagram見到有D KOL係呢間餐廳慶祝生日,好似好開心咁。所以諗唔到食咩我哋就決定都係廚師發板唔使諗比較好。我哋就選擇「金」食物未嚟到之前會俾咗我哋熱毛巾同埋技豆,我哋就一路欣賞師傅喺度準備食材。前菜:左起有靖魚,蟹肉水雲髮菜,螢光魷魚靖魚炸過嘅,入口鬆脆,加埋少少汁同洋蔥一齊食冇咁熱氣;然後中間嘅係水雲髮菜加蟹肉,係海藻嘅一種,口感特別少少彈牙,加上啖啖蟹肉,而且酸酸地十分開胃;右邊係螢光魷魚,睇落好似冇汁冇乜味,但其實入面有濃濃嘅醬汁,咸咸地又彈牙,絕對唔係平時出面食好硬咬唔開個種魷魚。冰菜沙律入面有冰菜,蕃茄同無花果,加上酸酸嘅沙律醋汁,十分開胃,無花果十分清甜,蕃茄食落似青厘茄,完全冇平時食蕃茄個陣草青味,最特別一定係冰菜,第一次食冰菜,口感似冰粒,而且又唔會有草青味,係非常易入口嘅沙律菜。刺身:有海鰻,綢魚,水八爪食鰻魚類嘅刺身,佢入口係好黏韌,好軟嘅肉但又好好嚼,唯一係同平時鰻魚一樣都有少少軟骨,但好夾酸酸地個柚子酸汁,有咬口;平貝用竹炭鹽+炭火燒,十分鮮甜;水八爪+吸盤配岩鹽,外型十分特別而且新鮮,而且非常彈牙,。
前菜:
左起有靖魚,蟹肉水雲髮菜,螢光魷魚
冰菜沙律
刺身:有海鰻,綢魚,水八爪
真子魚配肝醬,鳥貝,拖羅
個醬十分特別,完全突出到魚嘅鮮味,有別於平時點嘅醬油;鳥貝,十分爽口彈牙又冇腥味,海水味重;主角一定係後面鮮紅色嘅拖羅,冇根而且入口即溶,非常回味。
熟食:
星鰻湯
望佢以為係一般嘅麵豉湯,但其實係用一啲芫茜,大硯,紅蘿蔔,蓮藕,煲出嚟嘅清溫,少少咸味,星鰻又唔會腥同有骨,都唔會好重芫茜味,啱哂我依啲唔食芫茜嘅人。
牛油炒平貝
佢一上枱已經比碗上面嘅蓋吸引住,好有日本風味嘅圖案,而且好香好重牛油味,檸檬配味幾有口感,貝ge邊係爽口,內臟係creamy,貝肉係鮮甜!
天婦羅海鰻,海膽蝦卷,炸瀨尿蝦
有平時點天婦羅用嘅醬汁,但職員建議海鰻點咖哩鹽,咖哩鹽突出左海鰻嘅鮮味,而且又唔會有骨;紫菜蝦彈牙爽口,十分新鮮;海膽蝦卷 用鹽,開頭驚會好硬,但完全唔會,非常彈牙,而且鮮甜,唔會有腥味,十分特別。 炸瀨尿蝦配上紫蘇葉,鮮甜 ,依然有汁。
海膽貝柱撈飯
應該係全晚嘅重點,少少一份已經足以令人回味,海膽同飯嘅份量剛好,唔會太漏,而且可以做到每一粒飯都沾上左少少海膽汁,海膽又十分新鮮完全冇腥味,加上貝柱可以增添口感。
梳子魚,用了蒜醬油,小小蒜味,梳子魚肉質滑
煙燻鯛魚 用了蔥絲而且有 煙燻味
甜品
點了柚子雪糕,酸酸地又甜甜地,好似食緊凍冰冰嘅柚子蜜,而旁邊嘅生果都十分甜,尤其個舊哈蜜瓜,十分回味。
靜岡有機綠茶
綠茶味十分濃,又可以解濟。
整餐omakase嘅性價比都十分高,食物質素好,每道菜都好似藝術品咁,完全感受到師傅對於每件食材嘅質量,每件餐具到擺位伴碟都十分講究,而且每位店員都十分專業,又會講解每道菜嘅食法同用料,係十分難忘嘅用餐經驗,有機會一定會再去岩浪食omakase。