2023-07-30
行開銅鑼灣,唔想成日食米線,見到呢間喺渣甸街叫拾味正宗刀削麵館嘅餐廳,就試吓佢,刀削麵同埋餸係分開上嘅,所以只要揀餸就得喇🤤🍜 刀削麵 麵館將麵團揉成一定嘅厚度後,人手用刀切成寬約1-2厘米、厚度不均勻嘅麵條,因為切割嘅時係人手操作,所以麵條嘅形狀會有所不同,呈現出錐形或扁平形等不規則形狀,刀削麵嘅口感有嚼勁,且麵條寬厚不一,令麵條更易於吸附湯汁🇻🇳越式春卷 一共有五件,份量都幾多,而且新鮮炸起熱辣辣,配埋甜酸醬食十分惹味,怕熱氣嘅就可以浸唔落湯度,索哂啲湯汁,都幾正🦐上海雲吞 雲吞有三粒,加$10就有,粒粒都大大粒好料,爽口彈牙,入邊嘅豬肉亦都好新鮮,一啲都唔會散開晒🐂蒜泥牛展 我覺得呢個係必食嘅,牛展好淋好重牛肉香味,蒜泥唔會攪到爛晒,用刀切成一粒粒,好有口感,鍾意食辣嘅朋友可以選擇麻辣,一啖麻辣蒜香重牛肉味嘅牛展,一啖刀削麵,簡直係美食🐖麻辣豬扒 因為係選擇B區嘅刀削麵,所以加$10又可以試買麻辣豬扒,豬扒一啲都唔會覺得靭,肉質淋得黎又唔係有落鬆肉粉嗰隻,而且份量都幾多,大大塊,完全能夠滿足肉食獸嘅食慾📍銅鑼灣渣甸街44號地舖
📍銅鑼灣渣甸街44號地舖