2025-02-13 0 瀏覽
銅鑼灣嘅中菜餐廳有唔少,呢晚就嚟咗喺銅鑼灣廣場嘅六樓,發現呢間酒樓嘅食物同服務都唔錯喎😎杏汁菜膽燉白肺湯冬天真係好想飲返盅燉湯,呢間餐廳嘅擺盤勁貼心,底下有個蠟燭熱住,完全唔驚擺一陣會攤凍咗🕯️呢張燉湯非常足料,每盅都有兩件豬肺,一隻雞腳同埋一棵白菜🥬 因為豬肺好難處理,係要好多功夫先可以整到完全冇內臟嘅味道,所以一見到酒樓有得嗌白肺湯,都會想嗌返一盅嚟暖胃。杏汁嘅味道都非常滋補,真係大推佢個湯。杞子花雕醉雞雖然呢份只係小食,但係份量都唔少㗎。花雕醉雞整得好入味,雞肉嫩滑,雞皮帶點爽彈,又唔會好肥膩🐥 連雞胸都係好軟身。香馥小炒皇呢個擺盤同樣有特色,餐廳用上乾冰令到呢碟菜式增加咗唔少生氣🤤 加上呢個小炒王嘅用料豐富,色彩鮮艷,材料包括蝦仁、帶子、魷魚鬚、韭菜、菜甫、蝦乾、腰果、脆魚仔同埋彩椒🥰 我特別喜歡蝦仁同埋脆魚仔,蝦肉彈牙,而面頭嘅脆魚仔就非常香脆,勁有口感。香芒脆蝦球呢個係餐廳嘅招牌菜之一,一份有六隻超大隻嘅蝦球🍤 而且炸粉唔算好厚,外脆內彈牙嘅口感好正。加上餐廳用上少少鹽同埋香芒汁調味,食落口唔會太肥膩👍🏻值得一讚呢間餐廳服務好唔錯,同埋環境都算寬敞,唔會坐到好逼,嚟緊啲團年同

杏汁菜膽燉白肺湯

杞子花雕醉雞

香馥小炒皇

香芒脆蝦球

值得一讚呢間餐廳服務好唔錯,同埋環境都算寬敞,唔會坐到好逼,嚟緊啲團年同新年飯都可以考慮吓呢度😎