2016-08-06
同朋友一齊去銅鑼灣行街,突然就行到黎登龍街,一直以來登龍街對我而言就係食拉麵既地方,今次我地就決定唔食拉麵,食下隱身於登龍街之中既呢間勝八。一坐低既第一件事就係叫野飲先!我點左一杯乳酸梳打($38)而朋友就點左一杯梅酒梳打($58)乳酸梳打酸酸甜甜,非常開胃解渴。而梅酒梳打,梅酒成分比預期中多,朋友好滿意。而小食方面,我地就點左日本淮山($48)同埋自家制泡菜($28)日本淮山食落好爽脆,雖然有腌過,味道帶點鹹,但係淮山入面既味道都好清新好純净,送酒食更是一流。雖然呢間係日本餐廳,但居然會有泡菜,而且係自家制好奇心驅使之下,我地就叫左黎試試泡菜味道同平時正宗韓式泡菜味道有少少分別,呢個泡菜不太辣,感覺上調味比起韓式泡菜少但係就能夠食到大白菜既清甜。食完小食之後就一定少不了要點刺身拼盤($320)入面包括三文魚、油甘魚、劍魚、甜蝦、海膽同埋帶子。刺身尚算厚切,當中以三文魚同埋油甘魚最令人滿意,油脂味好突出,有入口即融既感覺。 帶子都好新鮮,海膽雖然唔算特別鮮甜,但幸好無令人難受既腥味,入口都幾creamy。另外我地仲點左燒花蟹($350)估唔到花蟹都幾大隻,而且多肉,幾新鮮。不過最令人滿
一直以來登龍街對我而言就係食拉麵既地方,
今次我地就決定唔食拉麵,食下隱身於登龍街之中既呢間勝八。
一坐低既第一件事就係叫野飲先!
日本淮山食落好爽脆,雖然有腌過,味道帶點鹹,
但係淮山入面既味道都好清新好純净,送酒食更是一流。 雖然呢間係日本餐廳,但居然會有泡菜,而且係自家制
好奇心驅使之下,我地就叫左黎試試
泡菜味道同平時正宗韓式泡菜味道有少少分別,
呢個泡菜不太辣,感覺上調味比起韓式泡菜少
但係就能夠食到大白菜既清甜。 食完小食之後就一定少不了要點 刺身拼盤($320)
入面包括三文魚、油甘魚、劍魚、甜蝦、海膽同埋帶子。
帶子都好新鮮,海膽雖然唔算特別鮮甜,但幸好無令人難受既腥味,入口都幾creamy。 另外我地仲點左燒花蟹($350)
估唔到花蟹都幾大隻,而且多肉,幾新鮮。
不過最令人滿意既就係花蟹附近既蔬菜雜菌,
因爲已經吸收曬花蟹既精華,所以juicy得黎又鮮甜。 最後亦都點左和牛炒飯($98),飽肚之選。
和牛炒飯炒得都幾乾身,而且和牛分量不少,
再加上蒜片一齊炒,整體好香口好味。 整體我地都食得好滿意,環境都幾舒服。
以後黎到登龍街除左拉麵,又多左一個選擇。