2024-07-17
朋友帶左我去位於張公館,真係一間唔可以錯過嘅高級中菜館。由窗邊望出去,可以睇到港島都市景色同埋海景,真係好靚。高質素嘅粵式佳餚,加上典雅嘅裝修,無論係親友聚會定招待商務客戶都非常適合。👍🏻一坐低,店員就送上花生和魚乾同醃蕎頭,茶壺仲會用蠟燭台保溫,細節做得好到位。我地點左以下食物:1. 大良炒水牛奶呢道大良炒水牛奶真係必試!炒牛奶配上大蝦、帶子同蟹子,材料非常足。水牛奶炒得雪白嫩滑,奶味濃郁,入口即化,真係一流。2. 櫻花蝦焗蟹蓋啖啖蟹肉,醬汁剛好唔會蓋過蟹嘅鮮味,每一口都充滿海洋嘅鮮香。3. 沙薑豬手呢道沙薑豬手肉質軟爛又爽口,汁多味濃,配合薑汁酸甜嘅味道,簡直係滿足胃口嘅極品。4. XO醬黃金淮山麵麵條彈牙有口感,XO醬汁濃郁鮮美,香氣四溢。淮山帶來細膩醇厚嘅口感,整體豐富又不失清新。5. 桂花五色糕甜品桂花五色糕包括椰汁糕、芒果布甸、火龍果、班蘭同桂花糕,清清甜甜,為整餐畫上完美句號。餐廳既食物同環境真係無得彈,下次去銅鑼灣,記得要去試下,保證唔會令你失望!😋
我地點左以下食物:
1. 大良炒水牛奶