2024-11-29 180 瀏覽
適逢朋友生日,想同佢食好啲,所就帶咗佢嚟呢度試吓呢間Omakase☺️位於銅鑼灣糖街嘅瀧宴日本料理,位置十分方便,簡單啲就係喺皇室堡轉彎行多幾步就到🤭係Sugar+26樓,其實平時好少行呢個位,估唔到呢幢大廈都有好多嘢食😆💁‍♀️ 南非鮑魚南非鮑魚配蘿蔔,再加埋自家製醬汁,甜甜地;鮑魚好淋彈牙😋💁‍♀️刺身有三款魚,肉質爽口鮮甜,特別有我最鍾意嘅油甘魚🤤💁‍♀️金槍魚腩手卷係脆脆嘅米餅上放上金槍魚腩,個感覺好得意,💁‍♀️茶碗蒸蛋唔講唔知,我朋友好鍾意食茶碗蒸,佢見到之後勁開心😂;蒸蛋好大碗,入面有蟹肉同蝦肉,蛋亦蒸得好滑💁‍♀️吸物呢個好有驚喜,係魚湯,我最鍾意就係飲魚湯,係用頭先刺身嗰三款魚嘅魚骨熬製而成,熱辣辣,非常鮮甜🥰💁‍♀️ 龍蝦龍蝦好大隻好多肉,配悝蝦頭嘅膏一齊煎,好香口;龍蝦極度新鮮,蝦肉煎得啱啱好,朋友話係佢食過最好食嘅龍蝦😆💁‍♀️鵝肝鵝肝大小肥瘦啱啱好,唔腥;配埋多士同埋黑醋汁,好好食,完全唔會膩,鵝肝永遠係我嘅至愛🤩。配埋甜甜嘅黑豆清請味蕾💁‍♀️美國頂級牛柳牛柳係厚切,啖啖肉好有口感,有濃濃嘅牛味,而且唔會好韌,點少少海鹽一齊食,正👍碟旁邊嘅炸蒜片亦都好好食💁‍♀️ 炒飯飯粒粒粒

💁‍♀️ 南非鮑魚
南非鮑魚配蘿蔔,再加埋自家製醬汁,甜甜地;鮑魚好淋彈牙😋

💁‍♀️刺身
有三款魚,肉質爽口鮮甜,特別有我最鍾意嘅油甘魚🤤

💁‍♀️金槍魚腩手卷
係脆脆嘅米餅上放上金槍魚腩,個感覺好得意,

💁‍♀️茶碗蒸蛋
唔講唔知,我朋友好鍾意食茶碗蒸,佢見到之後勁開心😂;
蒸蛋好大碗,入面有蟹肉同蝦肉,蛋亦蒸得好滑
💁‍♀️吸物

💁‍♀️ 龍蝦

💁‍♀️鵝肝

💁‍♀️美國頂級牛柳
碟旁邊嘅炸蒜片亦都好好食

💁‍♀️ 炒飯
飯粒粒粒分明,雖然細細碗都夠飽
💁‍♀️炒雜菜
有芽菜韭菜同菇一齊炒,朋友話啲芽菜比出邊食嘅粗身,好有口感,配埋旁邊嘅XO醬一齊食,提升層次

💁‍♀️甜品
係巨峰提子啫喱🍇,唔太甜,好清新

一個價錢,有齊鮑魚、龍蝦、鵝肝,好抵食🫶
2024-11-15
  • 香煎鵝肝伴自家製醬汁