2023-05-16
♨️YAMA 山銅鑼灣耀華街38號The Zing! 15樓@yamajp.hk ~Part II~♥️銅鑼灣高質日本菜,裝修以山園林為元素,白木色作主調,舒服自在,而且仲有個露台欣賞跑馬地風景,今次我哋叫咗兩個Set, 食物好豐富今篇介紹當中一個Omakase , 上篇已介紹了另外一個Set🔷山之會席🔸野菜沙律沙律清新可口🔸茶碗蒸分三層,上層炙燒過而大大粒既帆立貝及三文魚魚籽,中層雞蛋超滑溜,底層有山芋蓉,層次好出色🔸毛蟹柚子啫喱北海道毛蟹將一部份拆成一絲絲,上面放上柚子啫喱食落超級夾又開胃,而原條蟹腳肉極鮮甜🔸真蠔雪見柚子啫喱蠔肉大隻又厚身屬爽甜類🔸鮪腹三點滿滿的儀式感,佢哋會先提點預備影相,跟住用一個月球體上枱,職員一打開仙氣滿滿,極具視覺享受,打卡度🈵️分赤身油脂比較少口感紮實鮮味中拖羅顏色粉嫩油脂分布平衡大拖羅另外炙燒過再包紫菜油香四溫鮪腹三點真係各有千秋食到我欲罷不能🔸燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通虎蝦已拆肉肉質彈牙鮮嫩,蝦頭燒過好香脆又帶點鮮甜蝦膏,齒牙留香,海膽忌廉汁令蝦肉跟上一層樓🔸A4宮崎牛厚燒店員拎住一個煙燻箱出嚟個底裝住禾桿草一齊煙燻,一打開香氣撲鼻,厚切A4宮崎牛油脂豐入
銅鑼灣耀華街38號The Zing! 15樓
@yamajp.hk
~Part II~
🔷山之會席
大拖羅另外炙燒過再包紫菜油香四溫
鮪腹三點真係各有千秋食到我欲罷不能
🔸燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通
🔸A4宮崎牛厚燒
店員拎住一個煙燻箱出嚟個底裝住禾桿草一齊煙燻,一打開香氣撲鼻,厚切A4宮崎牛油脂豐入口即溶配上牛肝菌汁真係冇得頂
🔸松葉蟹肉釜飯
分量驚人,鮮甜可口,銳意整到有飯焦自行加少少豉油真係出色到不得了
🔸金鯛立鱗燒
只有魚鱗薄既魚先可以做立鱗燒,我見識少都係第一次食,恍如一件藝術品放喺你前邊而且堅好食,魚質極鮮嫩魚皮香脆,冇得彈👍🏻
🔸士多啤梨紅豆大福拿破崙
上層日本士多啤梨配上紅豆蓉,下層夾了椰子雪糕,非常出色嘅甜品👍🏻
🔸Coffee
一杯Iced latte都唔馬虎,絕對有水準的啡
食物:9.5/10
抵食:8/10
環境:9/10
。
#美食日記 #美食推薦 #日本菜 #omakase #廚司發辦 #japanesefood #sushi #sashimi #食好西 #hkig #hkrestaurant #hkigfood #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #foodblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #foodstagram #刺身 #壽司 #好好吃 #食在銅鑼灣 #銅鑼灣美 #causewaybayfood #高質 #高質食材 #chillvibes