2023-11-28
上星期連續兩日幫朋友慶祝生日咁岩都係食左燒肉, 今餐想食下火鍋, 朋友帶我黎呢間餐廳食火鍋, 呢度食品都很多樣化,除了火鍋,還有川菜,大閘蟹套餐!*日式白麵豉鍋~今次揀選了日式白麵豉鍋做湯底, 比較特別小有, 湯底呈奶白色的, 聞到很香和甜甜地*手切本地鮮肥牛(例)~牛肉味濃, 肉質淋得黎有勁度, 油脂分布平均,好味, 推介, 不過如果多過3人, 建議叫大份的*聖子皇(二隻)@$58~店員建議離殼拾十秒就得, 果然係, 聖子食落口感夠爽彈牙*鮮鮑魚(二隻)@$58~鮑魚很鮮甜爽口*山水滑豆腐拚鮮腐竹~ 超滑豆腐, 必食, 腐竹吸收了白麵豉湯好味, 好開心呢度可以雙拚, 可以試多啲*功夫窩筍片拼頂級竹笙~窩筍片切成一片片, 擺放很精緻, 食落嫩嫩的又爽口, 我至愛, 竹笙很滑, 吸收了濃湯一樣好味*金菇拼鮮准山 ~ 超好味的鮮准山, 不是度度有, 很新解, 亦都一樣鮮甜爽脆, 推介養生鮮准山*皇帝菜 ~ 很新鮮有獨特的香味*自家製竹蔗茅根 *紅糖流心糍粑~糍粑外脆內軟, 食落很Q,甜度剛好, 呢個甜點要試~醬料 – 多種類總括食得很開心, 品嚐了一餐海鮮, 牛肉和養生的不同新鮮蔬菜,
*日式白麵豉鍋
日式白麵豉鍋
*手切本地鮮肥牛(例)
手切本地鮮肥牛(例)
手切本地鮮肥牛(例)
*聖子皇(二隻)@$58
~店員建議離殼拾十秒就得, 果然係, 聖子食落口感夠爽彈牙
聖子皇(二隻)
*鮮鮑魚(二隻)@$58
~鮑魚很鮮甜爽口
鮮鮑魚(二隻)
*功夫窩筍片拼頂級竹笙
*皇帝菜 ~ 很新鮮有獨特的香味
*自家製竹蔗茅根
*紅糖流心糍粑
~糍粑外脆內軟, 食落很Q,甜度剛好, 呢個甜點要試~
紅糖流心糍粑
醬料 – 多種類
總括食得很開心, 品嚐了一餐海鮮, 牛肉和養生的不同新鮮蔬菜, 食火鍋都可以很健康, 不用太多肉類~
下次再黎試下佢既大閘蟹套餐~