2018-02-20
今日朋友帶我食好西!一家法式私房菜,每上一道菜,waiter都會介紹,我連menu都唔記得影,因為對眼實在太忙!!一坐低,就俾180度既靚景吸引!剩係食呢個景都好滿足!係銅鑼灣呢個咁繁忙既地方,可以靜靜、縱容食一餐已經唔容易,更何況有此美景!一籃子面包,有牛角包、方包,暖暖的,好食!我呢個係雜菌湯,waiter即場幫你加湯,一倒出黎,即刻香氣四溢、充滿各種菇味朋友呢個係洋葱湯,湯味同樣濃郁!飲完濃湯,食返道清少少既蒸帶子。帶子好彈牙,個塊米通般的東西,我已經唔記得係咩聖子同樣彈牙,份量雖然少左D,勝在貴精不貴多。魚皮炸至脆卜卜,十分鬆脆,好似薯片咁!魚肉十分嫩滑,唔會腥,亦冇冰鮮陣味。配以蕃茄蓉醬汁,酸酸地,好開胃!大廚真係有心思,貝殼意粉都釀有龍蝦肉!只係貝殼意粉厚身左少少,但依然食晒冇剩!呢款甜品係朋友至愛!淡淡抹茶香,餅唔會太甜,仲有雪糕,自此亦成為我既至愛啊另一款甜品同樣出色!由於當日係同朋友慶祝,事前冇同餐廳講的,但餐廳好細心、有心咁即刻係碟寫上congratulation,今時今日咁既服務,去邊度搵?
朋友呢個係洋葱湯,湯味同樣濃郁!
聖子同樣彈牙,份量雖然少左D,勝在貴精不貴多。
題外話/補充資料:
每一道菜都值得推介!去之前記得打去book左先啊!