2023-08-29
這家店的舖頭面積雖然很小,但卻能為食客帶來非常出色的美食體驗。係食野個日,間鋪頭只有一位廚師兼做侍應的工作。起初我都只是想為填肚入內,但是因為味道真的十分出色,所以我想同大家推薦這家店。這家食店出名的菜式是薑汁豬潤。當天我就叫左豬潤鮮牛米粉同鮮牛肉丸米粉,食完之後真係令我驚艷不已,為左有相介紹比大家兩個人最後叫多左碗豬膶粉腸米粉食,一共三碗。首先,讓我們談談豬膶。呢到用新鮮的豬膶,經過薑汁醃製後烹調而成。豬膶肉質鮮嫩多汁,搭配著薑汁的香氣,更顯美味。唔會煮到太硬,生熟啱啱好,唔係間間食豬潤都做咁好。呢間鋪頭能夠將粉腸做到如此出色,我絕對相信老闆對於食材的挑選同烹調嘅方法都一定非常用心。佢不會太過軟爛,保持返粉腸原有嘅彈性。同時粉腸充滿香氣,讓人在品嚐時能夠感受到食材的鮮美和獨特的風味。接下來是鮮牛、肉丸。這道菜使用了新鮮的鮮牛肉,新鮮有咬口,豬肉丸彈牙有嚼勁,口感鮮美。用作主食嘅米粉本身煮得剛好,口感彈牙,能夠完美吸收湯汁,令到每一啖都充滿了豐富的味道。提到個湯,一啖落口,十分清甜,食得出係落足材料去煮,絕無味精,每一碗食完啲餸同粉,我連個湯都唔會放過,一飲已盡儘管呢間舖頭面積雖少,但
儘管呢間舖頭面積雖少,但是佢地的菜品卻十分出色。食幾碗粉都展現出佢地對食材的精心選擇和烹調技巧。如果你鐘意食豬潤,除左去深水埗,我強烈推薦你黎呢一間小店,品嚐佢地的薑汁豬潤。儘管地方細,但這種美食體驗絕對值得一試。