2022-06-28
由於成日跑步去尖沙咀嘅關係,K11 Musea真係成日都去嘅選擇,當然,個度好多食肆,但唔係餐餐都要食得好豪,最緊要係好食又唔難等位,基於成日係呢度睇戲,食得快都好緊要。The Pot Spot 走嘅係中菜路線,由阿一鮑魚徒孫設計的中式fusion菜式 ,有不同嘅燉湯,涼快嘅小食,主食有好似丼飯嘅設計,但食嘅係鮑蔘刺肚,仲有不同嘅中式如蝦醬、山藥、牛臉頰選擇等等,記得平時food playground 大部分係西日食店較多,呢個快餐形式但又食到貴價食材,最緊要價錢合理,好緊要。佢嘅餐有湯有點心有主食,你如果想豪少少可以選擇一些貴價選擇,一定食得你高與,食物質素高而且大份慷慨,咁都係$120到,其他店可能都咁貴,但食嘅一定無咁靚。當日朋友幾個,試小食嘅選擇多,藤椒鮑魚、麻辣爽花膠同黃金蝦多士,樣樣好睇得,似貴價中菜,當中最愛麻辣爽花膠,個麻辣唔算太搶喉,絲絲口感配上花膠滑順,正。湯有好多你揀,愛湯水的一定目不暇給,當日有杞淮蟲草花燉花膠、三果雪蓮子燉海海底椰、珍菌雲腿燉冬瓜湯同沙參玉竹雪耳蘋果湯,好悶嘅我當然又係花膠,其水準直逼全盛時期的椰小盎,值得來試幾種唔同湯品。飯嘅選擇真係好多而且
飯嘅選擇真係好多而且特別,例如八年陳皮砵酒燉牛臉頰、酸菜脆炸鯛魚飯、斤両·鮑汁花膠刺參撈飯、溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯、別不同蟲草花山藥雞飯、大澳蝦醬豚肉飯,我地都食咗幾個特別嘅可以分享下。
別不同蟲草花山藥雞飯係最愛,炸過嘅蟲草真係幾唔同,脆脆地,好好送飯,加上另一好健康嘅山藥,加上件件的雞件,撈下豉油,好好食。
溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯又係豪華風格,咁樣配搭好少見。
蝦醬豚肉飯就傳統少少,蝦醬嘅香同肥肥地嘅豚肉好夾,仲有豆腐送,加上撈飯一流嘅甜豉油,如果你係平時大澳蝦醬嘅朋友,一定會愛上。
最豪一定係斤両·鮑汁花膠刺參撈飯,睇食乜都知食,花膠同小食質素一樣咁得,參就唔算大條,不過好爽口,最重要個醬汁非常好撈飯,呢個同別不同蟲草花山藥雞一樣係我大推。
有機會係商場行街食飯的話,要試下呢間新餐廳,特別係呢排K11悶悶地,有呢個新選擇又好質素,無理由唔試。