2024-01-11 45 瀏覽
位於銅鑼灣嘅「瀧宴日本料理」環境寛落,餐廳設有兩種座位設計,包括可以一邊享受食物一邊欣賞到廚師的烹調手藝嘅吧枱座位及在窗邊嘅普通椅子座位😊一踏入餐廳就見到落地大玻璃,可以望到維港同維園👍我地坐係窗邊嘅位置,一邊享受開揚嘅夜景,一邊享受美食,非常寫意。新一年要食餐好嘅,今晚同媽咪各人都叫左個晚餐鐵板燒🤗晚餐鐵板燒 $1,480/人🔹️季節前菜 白粟米 | 鮟鱇魚肝 | 白子配醋物一坐低,店家馬上端上3款前菜🥰白粟米粟米粒呈現象牙白的顏色,粟米粒粒飽滿,具有果香同清爽而強烈嘅甜味,真正香脆甘甜。鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇,入口即化,搭配柚子啫喱同食,可以中和魚肝油膩感。白子配醋物白子入口感覺細滑豐腴,配搭醋物調味及同食,整體味道香甜微酸,酸橘的調味更能突顯白子的鮮味。🔹️帆立貝配海苔汁及自家醃製三文魚籽帆立貝厚身又細密,味道濃郁鮮甜,用牛油煎香後仍十分多汁,外脆內軟,配埋海苔汁及店家自家醃製三文魚籽一齊食,鮮味更突出。🔹️銀鱈魚魚皮煎到脆卜卜🐟,所以先食魚皮❤️銀鱈魚煎至金黃色,肉質細嫩,滑溜而不膩。🔹️野生大虎蝦配蝦頭膏虎蝦非常飽滿,真係啖啖肉,而且肉質嫩滑彈牙,味道鮮甜,再淋上加

新一年要食餐好嘅,今晚同媽咪各人都叫左個晚餐鐵板燒🤗

晚餐鐵板燒 $1,480/人

帆立貝配海苔汁及自家醃製三文魚籽

🔹️銀鱈魚
銀鱈魚

🔹️野生大虎蝦配蝦頭膏
虎蝦非常飽滿,真係啖啖肉,而且肉質嫩滑彈牙,味道鮮甜,再淋上加入左白酒一同烹調嘅蝦頭膏同食,鮮味非常,惹味回甘。
野生大虎蝦配蝦頭膏

🔹️南非鮑魚
南非鮑魚香氣清淡,鮮味十足,肉厚帶嚼勁及軟韌,入口啖啖肉,細嫩無渣🦪切片後伴著海苔碎同食,令鮑魚鮮味更濃郁。
南非鮑魚

🔹️美國頂級牛肉
燒牛肉 | 薄燒牛肉 | 洋蔥沙律配柚子醋
燒牛肉
牛肉肉質柔嫰細緻有彈性又夠肉汁,牛肉味濃郁,師傅將牛肉切成小塊,食起來肉味四溢,令人回味無窮🐮
薄燒牛肉
用薄片包裹住香蔥同洋蔥,薄牛肉片煎至5成熟,好嫩滑軟稔,入口即化,可以配搭炸蒜片同海鹽伴食,令味道更提升。
洋蔥沙律配柚子醋
洋葱絲沙律帶有辛辣味,搭配柚子醋一齊食,帶出洋蔥的香甜味道,又能解解膩。
美國頂級牛肉

🔹️炒雜菜配秘製蒜蓉醬
芽菜炒後保持爽脆口感,味道清甜,再配搭店家秘製蒜蓉醬調味,非常惹味!

🔹️紅蝦湯
紅蝦湯🦐帶有濃濃蝦精華香味,以烤焗過的蝦頭蝦殼加入湯頭中熬製而成,所以味道很濃郁,又鮮味。

🔹️櫻花蝦炒飯
加熱炒香後的櫻花蝦讓平淡的炒飯變化出無窮的味道,櫻花鮮甜的蝦味濃悠不散,米飯粒粒分明🍚,有嚼勁。
炒雜菜配秘製蒜蓉醬,紅蝦湯,櫻花蝦炒飯

🔹️檸檬海鹽蛋糕
蛋糕質感鬆軟🍰,一啖咬落去帶著濃郁嘅檸檬香味🍋,再加上海鹽,清新得黎帶著鹹甜交織。
檸檬海鹽蛋糕

2024-01-04