2016-07-30 1171 瀏覽
荃灣…..我由細混到大, 香車街市熟食檔成日聽人講……之但係從來沒有黎食過, 今日終於成事, 今日食一樓的和記廚房。和記廚房大部分坐位係露天檯, 我班朋友仔怕熱, 訂左有冷氣的室內檯, 大熱天時啱既, 露天還是留番秋涼先啦。黃金茄子茄子先走油再加鹹蛋黃炒, 惹味鹹香, 送冰凍啤酒一流,邪惡了點吧。德國鹹猪手朋友之前食過, 必食咁話, 果然…皮脆肉又嫩, 猪皮炸得卜卜脆, 好甘香, 猪手唔係太大隻, 猪手肉炸後仍保留肉汁, 醃得入味, 鹹香爽口, 又係送酒良物。層層疊煎藕餅香蔥、新鮮半肥瘦五花腩混合蓮藕炸成。藕餅肉汁豐富, 香而不膩, 鹹度適中, 其實味道非常好, 唯……菜名有點誤導成份, 我完全食唔出有蓮藕口感既? 唔通用左蓮藕粉撈肉?魚腐時蔬魚腐好一般, 無乜魚肉口感, 亦無魚味。椒鹽鮮魷大量蒜泥, 香口惹味, 炸漿薄薄一層 , 入口唔太油, 加埋椒鹽, 鹹鹹香香, 好明顯又係佐酒恩物。連啤酒汽水, 埋單不用 $100, 唔計環境, 以食味計, 真係抵到無朋友, 一定再來。
層層疊煎藕餅
香蔥、新鮮半肥瘦五花腩混合蓮藕炸成。
魚腐時蔬
魚腐好一般, 無乜魚肉口感, 亦無魚味。
魚腐時蔬