2023-03-11 18 瀏覽
呢間銅鑼灣嘅日式餐廳午市有做omakase set 有幾款可以選擇 我地揀咗山set⛰️ Menu都有簡單介紹有魚 海の幸同埋蟹嘅1️⃣前菜毛蟹柚子酢呢個使用咗北海道毛蟹 蟹腳部分冇調味 食落口清甜啲 蟹味幾突出🦀 後面嘅部份係師傅將蟹身蒸咗再拆啲蟹肉出嚟 呢啲蟹肉再同蟹膏混合而成 面頭仲有清香嘅柚子啫喱🍊日本產蠔雪見啫喱用咗長崎嘅真蠔 新鮮嘅蠔唔需要太多調味本身已經好鮮甜 師傅喺底加咗片紫蘇葉 面頭再有青檸啫喱 紅葉蓉同埋青蔥 顏色幾鮮豔🦪 3️⃣刺身鮪腹三點刺身包括有赤身 中拖羅同埋大拖羅🐟 先會上咗赤身同中拖羅 擺盤特別靚💫 會有煙飄出嚟㗎 最後一道刺身 會有師傅遞上 使用咗炙燒咗嘅大拖羅 師傅介紹用呢個方法嘅筋會更加少 而且食落唔會太油膩☺️ 又可以滿口油香4️⃣蒸物帆立貝真薯茶碗蒸呢個茶碗蒸有好多層次 首先係面頭最吸引嘅炙燒帆立貝同三文魚子 下面仲有一層蟹芡 用咗新鮮蟹肉同埋鮮海苔製作而成🥄 中間嘅部份係日本蛋 仲有香菇 白果同埋魚蛋喺入面 我覺得最特別嘅係最底層嘅長芋 雖然就咁食長芋冇乜味道 但係配埋上面嘅蟹芡真係唔錯🥚5️⃣主食燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通師傅特製嘅海膽忌廉汁配即炸米通 好香脆
1️⃣前菜
帆立貝真薯茶碗蒸
帆立貝真薯茶碗蒸
5️⃣主食
燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通
師傅特製嘅海膽忌廉汁配即炸米通 好香脆 燒虎蝦肉彈牙 切開上更方便🤣
燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通
6️⃣精選壽司8貫 小卷1條
我先試咗呢四款漬物 有蕎頭 牛蒡 蒜頭 同埋自家製薑😮 蕎頭爽口開胃
八款壽司分別係
地金目
鯖魚
拖羅蓉卷物
7️⃣味噌湯
呢個湯嘅用具都好靚 入面嘅味噌汁都會太鹹 入面仲有山椒同京蔥絲🫑
味噌汁
甜品
日本士多啤梨拿破崙 呢個係由世界大獎嘅酥皮焗成 真係好酥脆 店員建議我哋先食面頭嘅日本士多啤梨 再逐層食拿破崙酥皮🍓 兩層酥皮中間仲有椰子味雪糕🥥 食呢個甜品真係大滿足呀
日本士多啤梨拿破崙
飲品
有咖啡或者綠茶可以選擇☕️ 我就嗌咗杯Latte試吓 咖啡配埋件拿破崙 真係一個完美嘅ending啊🥰
Latte
食完之後店員仲同我哋介紹呢間餐廳有露台位置 可以同朋友打卡影相添啊🤪 有棵靚靚嘅櫻花樹🌳