2024-06-19 22 瀏覽
今晚師兄請客一早訂左呢間系銅鑼灣既「重房」新店坐落於銅鑼灣側邊地帶😬店外以流水及紅黑色牆身感覺有點神秘感🥰正如廚師發辦每道菜都由師傅安排😎坐等食季節性新鮮食材😋我地坐低先點了枝東洋美人sake🍶店員介紹呢枝系重水果味易入口😊甘甘甜甜同刺身好夾喎🤩前菜以雙水先開開胃🤤🍅水果蕃茄配白酒啫喱🦞水雲配上蟹肉刺身✨九洲象拔蚌配生椒粉突出鮮甜味🤤山桃漬清味蕾✨冰庫縣蠔配自家制啫喱及紫蘇花😍蘿蔔✨金木鯛九州烏魚子✨梭子魚輕灸表面與上面炸蒜及芽蔥很搭✨將打蓉左既鮟鱇魚肝放系鱈魚乾上😍裡面加左蘿蔔食落好甜又爽口加埋食用花及銀箔三文魚籽成件事好睇又好好食😋送酒一流🥳✨醋醃鯖魚卷住芽蔥及姜花🤩醋酸味令味蕾大開🤩✨用紫菜包住灸燒過既大腹拖蘿 x 中拖🥳咬下魚油爆發🤤入口即化感覺好正🥰✨磯煮鮑魚好軟淋不失彈牙口感😬師傳用清酒加味醂、昆布及糖浸左兩日🙌另外鮑魚肝醬好香濃😊心機菜之一🙌✨立磷燒以180度滾油淋至魚磷竪起再用火燒熟魚肉部分☺️入口魚肉結實味道濃郁😬魚鄰脆卜卜口感豐富🥰✨日法合一分子料理南瓜🎃忌廉湯球一啖飲落清甜可口🤩好驚喜🥰壽司五點 ✨赤貝新鮮爽甜簡單以青檸汁吊味✨柑鯛魚撒上竹炭鹽 ☺️肉淋有甘香味✨深海

前菜以雙水先開開胃🤤

✨柑鯛魚撒上竹炭鹽 ☺️肉淋有甘香味

✨深海池魚以快速炭燒魚身上面配北海道面豉醬
✨金線鯛配芽蔥柚子皮碎🤩清新又帶點香濃

✨北海道赤馬糞海膽非常creamy🤤

✨魚湯用左超過30種魚骨魚頭加入菇及娃娃菜豆腐🤩煲左4個鐘奶白色湯汁🤩再以蜜棗令魚湯更甜😬完全唔使落味精☺️熱辣辣飲好正😋

甜品車釐子千層蛋糕🤤餅皮夠薄忌廉軟滑得黎車釐子又唔會勁甜😬好軟滑夠哂完滿🥰

• 鮟鱇魚肝鱈魚乾
  • 磯煮鮑魚