好耐冇食omakase,呢日我哋揀咗嚟銅鑼灣。重房新店剛剛五月搬來呢度,門口好型,地點出名嘅丹麥麵包店後面。🌟前菜北海道白粟米 + 自家製醃菠菜 + 北海道三文魚子🌟北紫海膽用北海道當造嘅紫海膽,加埋三文魚子,蝦肉,魚子醬,仲有日本食用銀箔,矜貴得來又新鮮😋🌟九州象拔蚌清甜脆口又清爽,配自家醃製楊梅,清新味蕾。🌟鮟鱇魚肝燒脆咗嘅鱈魚片,放上慢煮鮟鱇魚肝,裏面有黃蘿蔔同三文魚子,鹹香脆口,口感豐富。🌟北海道厚岸蠔當造厚岸蠔非常肥美,配有日本梅做嘅啫喱,牛奶般滑溜口感,清爽鮮甜味道突出。🌟八爪魚刺身用超巨型北海道深海八爪魚腳,吸盤爽脆有咬口,八爪魚腳軟腍。上枱前落了少許青檸皮碎,味道好香,食完有清新嘅感覺,可以連紫蘇花一齊食更有獨特嘅香味。🌟大拖羅刺身上面放咗乾蒜醬同wasabi 作吊味,香甜滑漏,口腔充滿魚油香。🌟西班牙紅蝦手掌咁大隻西班牙紅蝦,刺身食物爽口彈牙,蝦頭膏火炙過,蝦味好濃郁。🌟吞拿魚腩+腦天一生一熟嘅食法好有趣,中間夾住紫蘇葉減低油膩感,用紫菜包住食,又脆又軟,口感層次突出。🌟慢煮吞拿魚下巴 + 獨家研製南瓜湯球慢煮方式冇咁油膩,吞拿魚下巴油脂非常豐富,香滑到不得了。南瓜湯

好耐冇食omakase,呢日我哋揀咗嚟銅鑼灣。

🌟前菜
北海道白粟米 + 自家製醃菠菜 + 北海道三文魚子

🌟北紫海膽

🌟九州象拔蚌
清甜脆口又清爽,配自家醃製楊梅,清新味蕾。

🌟鮟鱇魚肝

🌟北海道厚岸蠔

🌟八爪魚刺身
用超巨型北海道深海八爪魚腳,吸盤爽脆有咬口,八爪魚腳軟腍。

🌟大拖羅刺身

🌟西班牙紅蝦

🌟吞拿魚腩+腦天

🌟慢煮吞拿魚下巴 + 獨家研製南瓜湯球
慢煮方式冇咁油膩,吞拿魚下巴油脂非常豐富,香滑到不得了。
南瓜湯球要一口食,瞬間在口裏爆開,又得意又好味👍🏻

🌟北海道新鮮帆立貝壽司
加咗青檸汁,只用好少鼓油汁吊味。

🌟蜜柑鯛壽司
上面黑色係竹炭鹽,蜜柑養殖嘅鯛魚,食落真係有蜜柑嘅香味!

🌟吞拿魚醬油漬
用青檸吊味,面頭有新鮮柚子皮

🌟金木鯛
加上九州烏魚子粉,有咸香味。

🌟酒釀鮑魚
用昆布、酒、味醂、豉油同糖浸一晚,鮑魚已經入曬味,充滿酒香甜味。

🌟海膽 + 淡雪鹽
紫菜包住食,大大份海膽一口食曬,香甜味仲有少少米香味!

🌟魚湯
用30多種魚骨牙細嘅魚湯非常鮮味,濃郁而甜香。

🌟櫻桃千層蛋糕
以一個清淡甜品作結尾。

食食下已經食咗18樣!真係飽到反艇,但係又忍唔住會好想食,每一道菜都好有驚喜同埋有諗法。食omakase 除咗食新鮮食材,仲食到廚師嘅用心同埋經驗,呢間餐廳非常值得推薦。

2024-06-18