2023-04-29 53 瀏覽
五一小長假開啟,當然要有個good morning!嘆個brunch先對得住自己,之前已經去過Little Fresh響油麻地嘅分店,環境同出品都好有心思,今日約左成年冇見嘅中學同學一聚,帶佢來銅鑼灣尼間Cafe食法國🇫🇷嘢,回味下我地五年前嘅法國之旅!由18樓眺望開去,對住個山景同足球場景,果然心曠神怡,同時聽著餐廳播放的輕音樂,猶如身處法國小鎮。洋蔥湯時令洋蔥,加以牛肉粒,清新爽口,令我開始期待接下來的佳餚田園沙律沙律菜新鮮,拌以廚師親製的醬汁,輕盈的香草風味加上酸甜的蕃茄莎莎,再用藏紅花做點綴。法式香煎盲曹魚配檸檬香草汁魚肉厚實,口感滑溜,香草汁帶出魚肉的鮮甜,拌菜亦充滿驚喜,經過慢煮後糖化車厘茄香甜。蟹肉忌廉燴意大利飯經廚師手剝的鮮蟹肉加以白汁燴煮,香濃醇厚,珍珠米經廚師烹煮後到Al Dente的口感,很有驚喜。迷迭香芒果菠蘿沙冰迷迭香被酒浸過,用火槍彈過後,香氣四溢,滿室薰香,恰好做左個芳香治療,薰燒後的迷迭香可以舒緩頭痛。美味的brunch 後,順路做個足浴熏蒸,開啟little fresh的小長假旅程!

洋蔥湯
時令洋蔥,加以牛肉粒,清新爽口,令我開始期待接下來的佳餚

田園沙律

法式香煎盲曹魚配檸檬香草汁