2024-04-26
之前已經去過一次食lunch,感覺唔錯,今次我就黎到呢度食佢地既Takiyan Dinner Tasting Menu,樣樣都好出色下,依家等我逐一介紹下先。🔴自家製醬汁煮南非鮑魚鮑魚份量都幾多,煮到好腍,味道唔錯,唔會偏鹹,另外再加上蔥絲同蘿蔔,都煮得好入味,正!🟠季節刺身 (3款)刺身就包括左池魚、油甘魚及吞拿魚,整體都好新鮮同冇腥味。🟡金鎗魚腩手卷佢成個display到好似一個水果撻咁,上邊係金鎗魚腩蓉加蔥花,底層就有飯同埋餅,一啖咬落去香脆,金鎗魚嘅味道都好突出,唔錯。🟢海鮮茶碗蒸蒸蛋好軟滑,蛋味都好濃,上邊配咗啲蟹絲同埋汁,整體好好味!🔵澳洲龍蝦龍蝦非常新鮮,煎嘅時候仲見到隻龍蝦郁吓郁吓,配上師傅特製嘅醬汁,龍蝦肉彈牙爽口,味道都好出色。🟣香煎鵝肝伴自家制醬汁鵝肝入口即溶,加上師傅特製嘅藍莓汁配上微甜的黑豆,用黎解鵝肝既膩,整體配搭不錯。🟤美國頂級牛柳或西班牙黑毛豬(厚燒 或 薄燒)我地今次揀咗牛肉,有牛肉粒同葱花牛肉卷,再配上炸蒜片同海鹽去吊味,油脂感豐富。⚫季節吸物大蜆湯,蜆肉非常嫩滑,口感介乎生同熟之間,湯亦都好飲,唔會偏淡或過鹹!⚪煙肉香蒜炒飯煙肉炒到脆卜卜,炒飯粒粒
🔴自家製醬汁煮南非鮑魚
🟠季節刺身 (3款)
刺身就包括左池魚、油甘魚及吞拿魚,整體都好新鮮同冇腥味。
🟡金鎗魚腩手卷
🟢海鮮茶碗蒸
蒸蛋好軟滑,蛋味都好濃,上邊配咗啲蟹絲同埋汁,整體好好味!
🔵澳洲龍蝦
🟣香煎鵝肝伴自家制醬汁
🟤美國頂級牛柳或西班牙黑毛豬(厚燒 或 薄燒)
⚫季節吸物
⚪煙肉香蒜炒飯
煙肉炒到脆卜卜,炒飯粒粒分明,調味都唔錯!