2024-10-30 248 瀏覽
經朋友介紹,今日黎長沙灣焯記食左晚餐。焯記係長沙灣一間主打上海麵既粉麵店,店內裝飾精緻得黎帶點懷舊。炸豬扒上海麵係焯記嘅招牌之一,用嘅係日式湯底,味道濃郁,配上炸得金黃香脆嘅豬扒,外脆內嫩,真係一流。上海麵夠彈牙,每張枱都有啲櫻花蝦辣醬,我落咗少少,發覺意外地香,加上本身日式湯底,每一啖都好滿足😋辣魷魚真係好正,夠哂彈牙,辣味適中,每一啖都食到魷魚嘅鮮味,真係好開胃🤤雞腎串處理得好乾淨,冇腥味,配埋佢地自家制櫻花蝦辣椒油,食落一流😙涼拌木耳爽口清新,十分開胃👍🏻咖喱牛腩飯既牛腩燉得好淋,入口即溶,咖喱汁濃郁香辣,滲入每一粒飯,值得推介😎焯記粉麵無論係主食定係小食都好有水準,價錢亦都好親民,唔怪得我朋友都當正自己飯堂咁成日食😂

涼拌木耳爽口清新,十分開胃👍🏻