2021-08-08
長沙灣老字號傳統冰廳今日去開D2 place個邊行街,行到夜晚睇埋戲開始肚餓,於是就周圍行吓就叫到呢間冰廳。見到門面係寫住一五九六,姐係呢間已經有好耐歷史,於是就入去試吓啦!我同朋友揀左四款小菜同一杯飲品再加個每枱必點既燉盅老火湯😋🌟首先上到黎既係燉盅老火湯,原本以為佢會好細盅,點知都幾驚喜,大大盅,兩個人都夠飲,而且勁足料,有雞腳,瘦肉同蟲草花,但湯清清地,一啲味精都無,勁好飲👍🏻🌟另外就係椰汁茶走紅豆冰,呢個好特別,平時我地飲既紅豆冰係用椰奶直接加紅豆,而呢個係用奶茶底,飲落都唔錯😋🌟小菜-招牌海南雞海南雞雞肉爽滑,脂肪同雞既比例平均,而且雞皮脂肪薄好彈口,一啲都唔膩,另外有兩款海南雞醬,同一啲醃左既酸青瓜,蘿蔔,加埋一齊食好開胃👍🏻🌟小菜-火龍果咕嚕肉火龍果咕嚕肉真係第一次食,而之前亦未見過呢個配搭,但估唔到又幾夾,而且咕嚕肉炸得好脆卜卜,一啲都唔厚粉,食落去都啖啖肉!🌟小菜-蜜椒薯角豬仔髀呢個份量真係好大份,有成4仔豬仔髀,另外薯仔都炸到好脆卜卜,黑椒既份量亦岩岩好,加埋蜜糖甜甜地岩岩好中和返辣味,好過癮😋🌟小菜-老壇酸菜魚迷你份量呢個酸菜魚雖然係迷你份量,但份量一啲都唔少,配
我同朋友揀左四款小菜同一杯飲品再加個每枱必點既燉盅老火湯😋
🌟小菜-招牌海南雞
🌟小菜-火龍果咕嚕肉
🌟小菜-蜜椒薯角豬仔髀
🌟小菜-老壇酸菜魚迷你份量
呢個酸菜魚雖然係迷你份量,但份量一啲都唔少,配料都十足,有齊酸菜,蓮藕,萵筍,另外可以配搭白飯或者寬粉。另外魚既份量都勁多,完全係兩個人既份量!魚肉好新鮮爽滑,好正😋另外麻辣適中岩曬香港食辣既程度🙂
呢間平民傳統冰廳真係好抵食,下次經過都一定會再嚟食😋😋😋😋😋